Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nema nijednog autohtonog suvenira, turistima fin Maraschino

21.06.2016. 22:00
Nema nijednog autohtonog suvenira, turistima fin Maraschino


– Mi imamo gastro ponudu, od hrane, pića i maslinovog ulja. Dosta toga je iz Zadra, a imamo i proizvode Solane Nin, no najviše maslinovog ulja, koje najbolje ide. Od suvenira sve je ručno rađeno, a prodaja ide bolje nego prošle godine. Cijene su prilagođene potražnji, a kupci posebno traže Maraschino, kazala je Nikolina Pavić
Zadar se diči posebnim priznanjem, prema glasovanju na jednom turističkom portalu, titulom najbolje europske destinacije. Grad svojom povijesnom baštinom plijeni pozornost brojnih turista koji se dive gradskim građevinama, ali i osjećajem da se nalaze na jednom posebnom mjestu. Ipak, kada odluče ući u neku od trgovina u kojoj se prodaju suveniri ponuda je vrlo slična i rijetko s oznakom “Made in Croatia”.
Kupuje se maslinovo ulje
U utorak smo prošetali Poluotokom i razgovarali s nekolicinom prodavača koji nude proizvode za koje se može kazati da su suveniri.
– Mi imamo gastro ponudu, od hrane, pića i maslinovog ulja. Dosta toga je iz Zadra, a imamo i proizvode Solane Nin, no najviše maslinovog ulja, koje najbolje ide. Od suvenira sve je ručno rađeno, a prodaja ide bolje nego prošle godine. Cijene su prilagođene potražnji, a kupci najviše traže Maraschino. Vino nam je od 59 do 139 kuna, kazala nam je Nikolina Pavić, prodavačica u trgovini kod Samostana sv. Marije. U Ulici Borelli koja je načičkana trgovinama naoko različite ponude, ušli smo u suvenirnicu koja, kaže njezina vlasnica, ima 90 posto proizvoda iz Hrvatske. Nije htjela fotografiranje, ali je rekla kako je ogorčena na činjenicu što većina suvenirnica radi samo tijekom sezone, a ona radi cijele godine i zato nema nikakve posebne beneficije. Prodaja je krenula, ali lošije nego lani, požalila se ona, ali se nada kako će, sezona biti dobra.
U šetnji do Narodnog trga tek je poneka suvenirnica, ponuda je vrlo slična, a na otvorenom posljednjih godina prodaju se slike među kojima i one koje je naslikala mlada slikarica Ana Kolega.
Stranci vole  Anine razglednice
– Prodaja nam ide odlično, a imamo suvenire od 100 do 400 kuna, te slike po cijeni od 200 kuna i više. Stranci vole i Anine razglednice. Ima i onih koji se vole cjenkati, kazala nam je Matea Nekić, prodavačica koja je prije dvije godine završila srednju školu, a kao medicinska sestra očekuje da će dobiti licencu, te onda kao i većina mladih otići nekamo u svijet. U blizini Narodnog trga nalazi se i jedna mala, ali izgledom i ponudom zanimljiva suvenirnica. Radi se o obiteljskom poslu jer majka prodaje, a kćer izrađuje zanimljive suvenire.
– Moja kći Andrea Kvartuč radi keramiku, a ostale predmete poznati umjetnici. Sezona još nije zapravo počela, dosta slabije je nego lani. Kod nas su jedini uvozni predmeti lutke koje radi jedan čovjek porijeklom iz Mađarske, a živi u Zadru. Cijene su nam od nekoliko kuna do 1.000 kuna. Nakit izrađuje također moja kćer, a imamo i zanimljive predmete od drva koja su izvađena iz rijeke. Uglavnom sve je certificirano i zapravo ima svoju povijest, kazala je Jelena Vuković.
Zadar, možemo zaključiti, po ponudi u suvenirnicama, nudi različitost i originalnost, a činjenica je kako ovaj grad još uvijek nema ono što bi “isplivalo” kao autohtoni zadarski suvenir. Oni, koji dolaze u ovaj grad zaslužuju nešto što će kao uspomenu moći ponijeti iz grada bogate povijesti i kulturne baštine.