Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Počeli radnom akcijom, završili – plivanjem

21.06.2016. 22:00
Počeli radnom  akcijom,  završili –  plivanjem


Pravi treninzi na bazenu Kolovare počinju 27. lipnja, a prekjučerašnja uvertira u ljetnu sezonu pokazuje da za plivanje u Zadru nema zime
Plivački klub Zadar upriličio je prekjučer druženje svojih članova na bazenu Kolovare. Bio je to pravi pozdrav ljetu i najava selidbe s  Višnjika na matični bazen s kojeg su potekli mnogobrojni zadarski plivači, skakači i vaterpolisti. Mladi plivači njihovi roditelji i treneri družili  su se kroz niz aktivnosti i igara.
Kao što je to stara tradicija na bazenu, sve je počelo radnom akcijom  kojom su plivači očistili startne blokove od daganja i ponekog ježinca.  Druženje je provedeno kroz razne igre za najmlađe, a samo ove godine,  potvrđuje trener Željko Olujić, plivati je naučilo više od stotinu zadarske  djece.
– U klubu okupljamo preko 300 plivača. Naše djevojke na rang listi hrvatskih klubova drže peto mjesto. Međutim, a po meni, najveći uspjeh  kluba je ulazak Katje Čizmin u juniorsku reprezentaciju koja će nastupiti  na europskom prvenstvu Mađarskoj. U apsolutnoj kategoriji Katja je  nastupila u pet disciplina od čega je svih pet plivala u A finalima, došla  do dva osobna rekorda, te dvije srebrne i dvije brončane medalje. Isplivala je najbolje vrijeme 1:12:03 na 100 m prsno, a na 50 m 32.76 što je tri  desetinke slabije od apsolutnog hrvatskog rekorda. Katja će nastupiti u  disciplinama 50, 100 i 200 m prsno, 50 m leptir i u štafeti 4 X 100 mješovito. S njom na prvenstvo putuje i naša trenerica Josipa Nekić, rekao je  Olujić.
Nekadašnji prvi vratar VK Zadra i kolekcionar mnogih plivačkih medalja s prvenstava Hrvatske pohvalio je i juniora Antonija Milina koji je  osvojio 2. mjesto na juniorskom prvenstvu Hrvatske. Sve njih za mjesec  dana očekuje prvenstvo Hrvatske.
Plivanje je u Zadru sve popularniji sport. Dva plivačka kluba i dva kluba daljinskog plivanja, vaterpolisti, dva skakačka kluba i veliki broj rekreativaca, pomalo “grickaju” termine zatvorenog plivališta na Višnjiku.  Za prave rezultate nužno bi bilo realizirati i dio Detaljnog plana uređenja  Višnjika ili u prijevodu, izgradnju 50 m olimpijskog bazena s bazenom i  10 m skakaonicom. Pri tom bi idealno bilo razmotriti i mogućnost prekrivanja tog bazena balonom jer postoje instalacije koje mogu grijati i  prostor i vodu. Raduje što se mnogi mladi Zadrani žele baviti, možda  najzdravijim sportom. Pravi treninzi na bazenu Kolovare počinju 27. lipnja, a prekjučerašnja uvertira u ljetnu sezonu pokazuje da za plivanje u  Zadru nema zime.