Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Treba se boriti protiv privatizacije znanja i informacija

21.06.2016. 22:00
Treba se boriti   protiv  privatizacije  znanja i  informacija


– Postoje elite koje ubiru najviše novca na autorskim pravima, a to nisu autori djela, nego razne izdavačke kuće koje potpisuju ugovore s autorima, rekao je Aram Sinnreich
U organizaciji Društva knjižničara Zadar održan je tematski  stručni skup koji je ugostio dvojicu inozemnih predavača: Maria Hiberta s Filozofskog fakulteta Univerziteta Sarajevo i Arama Sinnreicha s  American School of Communication, Washington (SAD). Tema skupa  bila je sloboda informacija i uloga knjižnice u njihovom širenju.
Mario Hibert održao je predavanje pod nazivom “Bibliotekarstvo i  zajednička dobra: izazovi etike dijeljenja”. Upoznao je okupljene s pojmom kritičkog knjižničarstva, pojmom starim preko 80 godina, no nekako zapostavljenim usprkos informacijskom dobu u kojemu živimo,  premda je možda  aktualniji nego ikad prije. Pojam podrazumijeva da  knjižnice zauzmu stav glede aktualnih društveno-političkih pitanja, aktivno sudjeluju u demokratskom društvu, osiguravaju neometan pristup informacijama svim skupinama građana, i, ukratko, potiču etično  informacijsko društvo u okviru socijalne pravde. Ponajviše podrazumijeva borbu protiv privatizacije znanja i informacija.
Kao eklatantan primjer privatizacije znanja i informacija možemo  navesti znanstvene članke. Znanstveni članci često nastaju na temelju  znanstvenih istraživanja, koja su plaćena novcem poreznih obveznika,  a potom rezultati tih istraživanja dospijevaju u ruke privatnih izdavača  baza podataka, koji ne dozvoljavaju da se tim rezultatima pristupi bez  naknade. Posebno je istaknut primjer Aarona Swartza, jednog od istinskih genija Interneta i mučenika u borbi za slobodan pristup informacijama i znanju. On je iz baze MIT sveučilišta u SAD-u preuzeo milijune znanstvenih radova, koje je potom stavio u slobodan pristup. Američko pravosuđe odlučilo je od njega napraviti primjer tražeći visoku  kaznu, čak i kad je sam MIT odustao od daljnjeg progona. Na koncu,  pod enormnim pritiskom, Aaron je sam sebi presudio u 27. godini  života. Pojam kritičkog knjižničarstva na neki način podrazumijeva  nastavak Aaronove borbe.
Predavanje Arama Sinnreicha organizirano je zajednički s Američkim  kutkom Gradske knjižnice Zadar. Predavanje na engleskom jeziku pod  naslovom “Ethics, Evolved: An International Perspective on Copying in  the Networked Age” (u slobodnom prijevodu: Evolucija etike: međunarodni pogledi na kopiranje u vremenu globalne povezanosti), odnosilo  se ponajviše na autorska prava i regulaciju korištenja sadržaja  zaštićenih autorskim pravima. Kao i u prethodnom slučaju, postoje elite koje ubiru najviše novca na autorskim pravima, a to ponovno nisu  autori djela, nego razne izdavačke kuće koje potpisuju ugovore s autorima. 
Sudeći prema raspravi koja je uslijedila, predavanja na ovome poludnevnom stručnom skupu zadarskih knjižničara postigla su cilj: propitati trenutačne odnose u okruženju novonastalog informacijskog  društva, njihovu etičku opravdanost i moguće smjerove razvoja.