Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dobro se dobrim uvijek vraća

Autor: Mario Padelin

21.07.2008. 22:00
Dobro se dobrim uvijek vraća

Foto: Mario PADELIN



Ovih je dana Odjel  za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice Zadar,  preciznije, njihov Odsjek za rad  s djecom s motoričkim i respiratornim smetnjama, dobio  vrijednu donaciju koja će olakšati njihov nadasve kompleksan  i težak posao. Naime, ovaj odjel  koji je poznat i pod imenom “Specijalna kineziterapija” jedan je od onih samozatajnih  segmenata u tretiranju razvoja  neurorizične djece u našoj županiji, a čija je važnost nemjerljiva u sklopu habilitacije.
Prema riječima Nina Sorića, voditelja podružnice Hypo-Alpe-Adria-Bank d.d., donacijski  projekt “Deset za deset”, projekt spomenute banke je pokrenut u listopadu 2007. godine  kako bi se obilježilo deset godina uspješnog i društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj.
– Projektom stipendiramo  najbolje hrvatske studente, a  doniramo i osnovne škole,  udruge za osobe s posebnim  potrebama, domove za starije  osobe, dječje odjele hrvatskih  bolnica, vrtiće,  znanstvene projekte te nacionalne parkove i parkove prirode.
 Projekt vrijedan milijun kuna  nastavit će se s još  dva ciklusa donacija. Projekt uključuje pomoć nezbrinutoj djeci u  organizaciji ljetovanja te pomoć  udrugama civilnog društva, čime  će se obuhvatiti cijela Hrvatska. U  organizaciji projekta banka se vodila idejom obuhvaćanja svih segmenata  društva kao i u manjim mjestima kojima donirana sredstva  omogućuju ostvarivanje njihovih projekata i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Do sada  je isplaćeno donacija u vrijednosti 800.000 kuna, a osobito  nam je drago što je znatan dio  tih sredstava završio u našem  gradu.
Dr. Neven Birkić, voditelj  Odjela za Fizikalnu medicinu i  rehabilitaciju, ne skriva zadovoljstvo ovom donacijom koja  je, kako nam kaže, jedna od  rijetkih koje je ovaj odsjek dobio tijekom svog skoro dvadesetogodišnjeg uspješnog djelovanja.
– Naši fizioterapeuti ne trebaju posebna pomagala, osim  onih najosnovnijih poput strunjača i stolova. Riječ je o pomagalima koja su se tijekom  godina istrošila, tako da nam je  ova donacija stigla u pravo vrijeme. Radi se o tzv. Bobath  stolu, specijalno napravljenom  za rad s djecom, propisanih dimenzija i varijabilne visine podesive pomoću elektromotora,  što je posebno važno s obzirom  da je rad individualno prilagođen djetetu i njegovim potrebama. Osim toga, naši su  fizioterapeuti stručno educirani za rad s djecom s respiratornim smetnjama, tako da u  sklopu “Astma škole” naše pedijatrije primaju i veću djecu za  koju je ovakvo pomagalo idealno. Htjeli bismo zahvaliti banci  koja se sjetila ovog našeg odsjeka koji nije toliko prisutan u  medijima, iako je on početna,  najvažnija karika u habilitacijskom postupku.