Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potpisima Gečevskog i Becka Aco dobio sve kockice za slaganje

Autor: Ivan Knežević

21.07.2008. 22:00
Potpisima Gečevskog i Becka Aco dobio sve kockice za slaganje

Foto: Zvonko KUCELIN



Predmnijevamo da je profil svakog novog igrača (kalibar isto) ili potpuno ili u najvećoj mjeri odgovarajući za sustav i stil igre koje će Petrović preferirati
Dok ne počne nova sezona, odnosno dok gledatelj i ljubitelj košarke ne vidi momčad barem na oglednim utakmicama, neće se moći donositi usporedbe o tomu kako će izgledati Zadar u novoj sezoni u odnosu na prošlu. Sad se, dakle, može samo razglabati i nagađati o tomu koliko će Zadar biti bolji ili jači. Drugačiji će svakako biti jer svaki igrač ima svoje specifičnosti i samim tim što je, recimo, otišao Corey Brewer a došao Malik Dixon, puno će toga biti drugačije. A onaj koji prati što se sve zbivalo od dana kad je završila prošla sezona do danas, znade da je otišlo podosta igrača i da ih je podosta i došlo. A kako svaki od njih ima svoje, onaj koji je otišao i onaj koji je došao, najprije bi trebalo zbrojiti što su odnijeli oni koji su otišli. Pa treba vidjeti što će donijeti ovi koji su došli i tek će se tad moći otvoriti rasprava o svemu i svačemu.
Ovoga je trenutka moguće utvrditi da je Aco Petrović, trener, momčad u ruke dobio na vrijeme. On je odredio da će okupljanje biti 18. kolovoza i toga će dana početi pripreme. Poznato je da će malo kasniti Julius Johnson (oženit će se), a ovog trena nema informacija o tomu da netko drugi neće doći na vrijeme. Za Petrovića i njegov stožer to će biti itekako značajno jer će praktički od prvog dana moći raditi na postavljanju onakve igre kakvu je zamislio. Predmnijevamo da je profil svakog novog igrača (kalibar isto) ili potpuno ili u najvećoj mjeri odgovarajući za sustav i stil igre koje će Petrović preferirati. On sam u nekoliko je navrata spominjao neke odrednice, poput intencije da centarska linija bude agresivnija , bolje rečeno da učinak centarske linije u skoku, kontroli lopte, reketa i obruča bude na višoj razini nego u prošloj sezoni. Ako uzmemo primjer Dejana Ivanova dok je bio u Splitu, bude li Bugarin i u Zadru barem jednako djelotvoran, onda će igra Zadra svakako biti na dobitku. Tu se ponovno vraćamo na razgovore o specifičnostima svakog pojedinog igrača i ne može se ništa drugo nego ustvrditi da je Petrović bio u pravu kad je rekao da se u stilu crno – bijelo ne smije promatrati odlazak jednog, dolazak drugog igrača.
Vanjski igrači, pak, u ovoj sezoni bit će i trojica novih – Rančić, Dixon i Beck. Da ne bi bilo da uvijek spominjemo što je o nekomu govorio Petrović, dobro je podsjetiti se da Giuseppe Giergia ima potpuno pravo kad ne želi igrače a priori dijeliti po načelu jedinica, dvica, trica… nego da ih je bolje dijeliti po tomu što i koliko koji igrač može dati u svakom košarkaškom elementu. Malo bi to bilo zapetljano, ali tko pozna košarkašku igru, lako će se snaći. Ili ako baš hoćemo, Charles Barkley po onima koji igrače primarno svrstavaju u jedinica, dvica, trica… ama baš nikad ne bi smio niti ulaziti u reket. A njemu je u skoku počesto bilo nemoguće uzeti loptu. I tako, zašto ne bi taj Romel Beck (203) koji je obično branič pucač ulazio pod obruče i uzimao lopte? Sasvim lijepo može trener, ne samo Petrović, izmiješati igrače na parketu i dobiti dobru igru ako su ti igrači, što bi rekao Giergia, kvalitetni u svakom elementu koji čine polivalentnost.
Još će puno pojedinosti utjecati na igru, na njezin oblik i njezin sadržaj, ali temeljno je da Petrović učini sve što zna i što može da bi sportska forma što prije došla na optimalnu razinu. I da onda na toj razini potraje. U kontekstu proklamiranih klupskih ciljeva za Zadar će od najveće važnosti biti sportski rezultat u NLB ligi. U tom natjecanju moguće je skupiti najviše bodova za Euroligu. Iako ne treba zanemariti ni Eurokup, ali ipak je realno očekivati da Zadar u NLB ligi može učiniti više nego u Eurokupu. A bodova nek’ bude što više može biti. Malo tamo, malo ovamo.


Gečevski i Beck prihvatili uvjete
Giuseppe Giergia, direktor, jučer popodne izjavio je da se može smatrati završenim razgovor oko dovođenja Romela Becka.
Vratio je potpisani prijedlog ugovora i praktički je naš igrač. Po mom mišljenju on je bar za malo bolji od Shamela Stallwortha – kaže direktor.
A Gečevski? Što je s njim?
– Sve smo se dogovorili. On je isto praktički naš član čiji je i bio u prethodne četiri sezone.
Kad se sve zbroji i oduzme, Zadar danas raspolaže s dvanaestoricom igrača. Naravno, ne dogodi li se nešto ‘izvan okvira’ što bi moglo utjecati da s Beckom i Gečevskim ne bude onako kako je kazao direktor.


Zadar 2008/9
Malik Dixon,Rok Stipčević,Toni Prostran,Julius Johnson,Pavle Marčinković,Damir Rančić,Romel Beck,Dejan Ivanov,Marino Šarlija,Tomislav Ružić,Todor Gečevski,Jere Macura