Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kupači plivanjem spriječili pristajanje broda s izletnicima

Autor: Petra Mičić

21.07.2010. 22:00
Kupači plivanjem spriječili pristajanje broda s izletnicima


Puntamičani su nezadovoljni pristajanjem brodova koji urušavaju ionako oštećenu rivu, dok vlasnik agencije Tonči Jureško kaže kako je riva pomorsko dobro na kojem se pristajanje ne može zabraniti. Nakon 20-ak minuta čekanja brod je ipak pristao
Ogorčeni Puntamičani okupili su se jučer na Novoj rivi kako bi mirno prosvjedovali protiv brodara koji svakodnevno iskrcavaju turiste na mjestu gdje se kupa veliki broj posjetitelja.
Oko 17 sati svakog dana stiže turistički brod “Leut”, vezuje se na rivu dok turisti izlaze iz broda. Problemi nastaju jer se na rivi kupa veliki broj kupača, među kojima i dosta djece, pa u trenutku kada brod stiže, djeca koja plivaju u moru trebaju brzo izaći na obalu. „Nova riva” je izgrađena 1937. godine, u derutnom je stanju, a nedavno je jedan dio rive, uslijed udarca turističkog broda, oštećen te je otpao u more. Brod je i jučer stigao spreman za iskrcaj turista, ali mnogobrojni kupači su skočili u more te pristanak nije bio moguć. Nakon 20-ak minuta brod je naposljetku pristao. Cijelu situaciju su nadgledali i policijski djelatnici.
Stop automobilima i kamionima
– Nekoliko puta sam doživjela šok jer svaki put kada dođe brod trčim po svoje dijete u strahu da mu se što ne dogodi. A nakon što brod ode, neugodan miris nafte ostaje još neko vrijeme, kazala je jedna kupačica dodavši kako živi na Bilom brigu te kako godinama uživa u kupanju na rivi.
Mještani Puntamike su nedavno postavili dva niska stupa na početak rive, kako automobili i kamioni ne bi više dolazili na rivu i na taj način uništavali “Novu rivu”.
Događajima na rivi prisustvovao je i Tonči Jureško, vlasnik broda i turističke agencije Aquarius.
– Spreman sam na suradnju, čak ću platiti i popravak rive. Uredno plaćam koncesiju za upotrebu javnog pomorskog dobra te imam plovidbenu dozvolu, a po mojim saznanjima nema zakona kojim se zabranjuje pristanak na ovu rivu koja je javno pomorsko dobro, kazao je Jureško.
Prosvjednici su u razgovoru s vlasnikom broda naglasili kako je potrebno naći drugo mjesto za iskrcaj turista, jer uz veliki broj kupača na rivi postoji opasnost za kupače. Riva, kažu, nije primjerena ni za ukrcaj i iskrcaj ribe jer na rivi nakon toga ostaje samo nečistoća.
Riva je šuplja
– Nama smeta činjenica da ta riva nije adekvatna za pristanak brodova, koćarica i dolazak kamiona i automobila na rivu. Riva nije u dobrom stanju i ne može izdržati takav teret. Mnogi nisu upućeni, ali ta riva je unutra šuplja i ne daj Bože da se nešto dogodi dok su djeca na rivi, kazao je jedan prosvjednik dodavši kako se nažalost treba čekati da se nešto loše dogodi kako bi se riješili problemi.
Tonči Jureško je istaknuo kako su njegovi izleti već rasprodani te kako mu je nemoguće sada mijenjati rutu svim ljudima koji su kupili angažman.
– Obratit ću se nadležnima i Gradu Zadru i nadam se da ćemo što prije riješiti situaciju. Mislim da ovakve negativne situacije ne stvaraju dobru sliku o našem turizmu, zaključio je Jureško.
 


Supičić: Turisti se trebaju iskrcavati na Uskoku


Predsjednica udruge “Društvo prijatelja Puntamika” Bruna Supičić, kazala je kako se zna gdje su mjesta za ukrcaj i iskrcaj turista te kako brodovi od 30 tona ne smiju pristajati na ovakvim mjestima.
– Svakoga dana u marini na Uskoku pristaje nekoliko turističkih brodova koji uredno plaćaju zadanu cijenu i nemaju problema. Gospodin Jureško nema dozvole za ovakvu djelatnost, a mi smo pokušali nekoliko puta stupiti u kontakt s njim i na lijep način ga zamoliti da nađe drugo mjesto, no on se nije odazvao niti jednom, naglasila je Bruna Supičić, dodavši kako je svima jasno da ni ribarske koče nemaju gdje stajati, ali to je problem nadležnih institucija koje to hitno trebaju riješiti.