Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na smeću niče prvo igralište za golf u Dalmaciji

Autor: Velimir Brkić

21.07.2010. 22:00
Na smeću niče prvo igralište za golf u Dalmaciji

Foto: AP



Otkupili smo zemljište od čak 150 vlasnika nekretnina, nisu riješena još tri vlasnika, no ako oni i ne pristanu, Golfski centar ćemo raditi i bez njih, poručio je Mikec
Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog plana prihvatilo je Studiju utjecaja na okoliš za golfsko igralište Baštijunski brig u Biogradu na Moru, na lokaciji istoimenog odlagališta smeća kojim gospodari biogradsko komunalno poduzeće Bošana, a koristi Grad Biograd te općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman. Ministarstvo je odbilo primjedbe javnosti koje su se odnosile na orinofaunu, onečišćenje podzemnih voda i Vranskog jezera te potencijalnog smanjenja dotoka vode u Vransko jezero.
Prolazna ocjena procjene utjecaja na okoliš je postupak ocjenjivanja prihvatljivosti namjeravanog zahvata s obzirom na okoliš i određivanje potrebnih mjera zaštite okoliša koje se provode u okviru pripreme namjeravanog zahvata, odnosno prije izdavanja lokacijske dozvole.
– Nakon čak 23 podstudije koje smo izradili u posljednjih godinu dana, ishodili smo i lokacijsku dozvolu, dokument koji se izdaje na temelju dokumenta prostornog uređenja te posebnih zakona i propisa donesenih na temelju tih zakona, a određuje uvjete prema kojima će se provesti zahvat u prostoru, pod kojim se mora izraditi tehnička dokumentacija, odnosno prema kojoj će se graditi. Postupke izdavanja lokacijske dozvole uređuje Zakon o prostornom uređenju i gradnji, rekao nam je Antun Mikec, vlasnik poznate zagrebačke tvrtke VMD Promet, osnivača Golfskog centra Biograd.
Antun Mikec, otac tajnika kabineta ministra vanjskih poslova Nevena Mikeca, u biogradski Golfski centar namjerava uložiti oko 80 milijuna eura.
Prvo igralište za golf u Dalmaciji još je uvijek deponij koji bi se sanirao paralelno s gradnjom igrališta te više zaštićenih arheoloških lokaliteta oko kojih bi se oblikovao arheološki park. Ovo divlje odlagalište stoji tu već 50 godina. Prošle je godine u mjesecu srpnju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napokon odobrio novac za sanaciju i zatvaranje deponija, preko 30 milijuna kuna.
– Do građevinske dozvole još nam predstoji rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s Republikom Hrvatskom u svezi odlagališta smeća Baštijunski brig. Na to zemljište će se plaćati koncesija, kaže Mikec koji bi od države trebao dobiti koncesiju za oko 80 hektara, odnosno 800 tisuća metara četvornih okolnog zemljišta.
– Uokolo lokacije odlagališta smeća otkupili smo zemljište od čak 150 vlasnika nekretnina. Preostaje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s još preostala tri vlasnika zemljišta. No, ako i ta tri vlasnika nekretnina ne pristanu na prodaju svejedno ćemo i bez njih izgraditi Golfski centar, poručio je Mikec.
Na Baštijunskom brigu od ukupno 140 hektara ili 1,4 milijuna metara četvornih površine zahvata, čak 90 posto predviđeno je za uređenje golf terena, dok će se na preostalih 10 posto ili na 14 hektara smjestiti hotel s 700 kreveta i četiri zvjezdice, vilama kategorije pet zvjezdica i apartmanima minimalne kategorije tri zvjezdice.
– Golf tereni odmah nakon ishođenja građevinske dozvole gradili bi se u dvije faze. U prvoj dva terena s po devet rupa i golf vježbalište, a u drugoj još jedan teren s devet rupa, pojasnio je Antun Mikec.
Osnovna je ideja da se umjesto postojećeg deponija tamo izgradi suvremeno golf igralište, što je čest primjer i u svijetu gdje se ekološki neprihvatljiva odlagališta otpada zamjenjuju zelenim tratinama. Oko 50 tisuća metara četvornih na Baštijunskom brigu, kojeg zauzima komunalni deponij, bit će sanirano i zatrpano. Paralelno, najkasnije početkom iduće godine, započet će i izgradnja Golfskog centra Biograd, prvog golf igrališta u Zadarskoj županiji.
 


Nedosanjan san Šime Ninčevića


Golf je ulaznica za cjelogodišnju sezonu, smatrao je najveći zaljubljenik i promotor golfa na zadarskom području Šime Ninčević koji je prije dva mjeseca, nažalost, preminuo, a da nije dočekao niti jednu izgrađenu golf rupu u Zadarskoj županiji.
Bez golf igrališta nema pravog turističkog razvoja. Prava prednost u našoj županiji je blaga klima pa se može igrati tijekom cijele godine, novinaru Zadarskog lista često bi kazao prvi golfer Zadra Šime Ninčević, pokretač i jedan od osnivača zadarskog Golf kluba, u koji je uspio uključiti Tonija Kukoča i njegovog oca Antu, također, osnivača.




 


Zadarskoj županiji devet golf igrališta


U Hrvatskoj trenutačno postoje tek dva golf igrališta s 18 rupa i to na Brijunima i Krašiću, jedno igralište s devet rupa kod Zagreba i nekoliko vježbališta. Trebala bi biti izgrađena 63 golf igrališta, od čega devet u Zadarskoj županiji. Divlji deponij Baštijunski brig bit će najveće golf igralište u Dalmaciji. Prema Prostornom planu Zadarske županije, osim na Baštijunskom brigu, tereni za golfere trebali bi biti na Bokanjcu, Tustici, Vrani, Ninskim Stanovima, Šepurinama kod Zatona, Ladini kod Novigrada, Miranjama Donjim kod Benkovca i Županima kod Obrovca. Golferi su bogati gosti, prema nekim podacima, dnevno troše čak 250 eura.


 


Biograd je Mikecu dao sve suglasnosti


Javni uvid i rasprava o Studiji utjecaja na okoliš golf igrališta Baštijunski brig održana je u travnju. Upućeno je mnoštvo primjedbi na studiju, najviše su se žalili predstavnici nevladinih organizacija Eko Zadar, Biom te JU Park prirode Vransko jezero, koje se i nalazi neposredno uz budući Golfski centar Biograd.
Još krajem protekle godine biogradski vijećnici su usvojili Urbanistički plan uređenja Golf igrališta Baštijunski brig. Planom je spriječena apartmanizacija, jer je umjesto čak dvije tisuće, Grad ograničio kapacitete na 700 kreveta.
– Cilj nam je dobiti kvalitetne turističke sadržaje koji će podići našu ponudu, učiniti naše odredište prepoznatljivim, ali i otvoriti nova radna mjesta u cilju kvalitetnog razvoja biogradskog kraja, kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez.