Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stipe Zrilić: Neka se razvija naše selo

Autor: Ante Vidović

21.07.2010. 22:00
Stipe Zrilić: Neka se razvija naše selo

Foto: Zvonko KUCELIN



Seoski prostor je naš veliki potencijal koji možemo staviti u funkciju razvoja Zadarske županije. U našim selima uz obalu i na otocima je gužva, a u zaleđu se treba boriti da se stvori turizam, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić
“Kamen, zemlja, selo…” naziv je drugog kataloga seoskog turizma Zadarske županije, koji je jučer predstavljen na seoskom gospodarstvu Mićanovi dvori u Kruševu. Katalog koji izdaje Razvojna agencija Zadarske županije na jednom mjestu objedinjuje turističku ponudu zaleđa Zadarske županije i u njemu je predstavljeno 15 seoskih domaćinstava i devet certificiranih vinara.
Kroz katalog se otkriva dio kulturno-povijesne baštine, prirodnih vrijednosti, manifestacija, tradicionalnih jela i pića, seoska domaćinstva, kušaonice, izletišta, kuće za odmor, kako je rekla direktorica ZADRA-e Sanja Peričić.
Otkrivanje tradicijske kulture
– Od našeg prethodnog kataloga prošle su dvije godine. Stvari su se počele mijenjati na bolje, turisti sve više pokazuju interes za otkrivanjem tradicijske kulture i domaćih proizvoda. U novom katalogu nalaze se isključivo oni koji su se uskladili s novom zakonskom regulativom o pružanju turističkih usluga na seoskom domaćinstvu.
Zadarski župan Stipe Zrilić kazao je kako su Mićanovi dvori uzor kako se razvija seosko gospodarstvo.
– Seoski prostor je naš veliki potencijal koji možemo staviti u funkciju razvoja Zadarske županije. U našim selima uz obalu i na otocima je gužva, a u zaleđu se treba boriti da se stvori turizam. Registriranih turista u Zadarskoj županiji ima 1,1 milijun i mi moramo dovesti dio od njih milijun u zaleđu. To nije lako, ne može nitko sam i zato se treba dobro organizirati, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić i naglasio neka se razvija naše selo.
Tko je predstavljen?
Katalog je koncipiran u tri djela. U prvom djelu prikazana je povijesna baština, prirodne vrijednosti i manifestacije koje se održavaju u zaleđu Zadarske županije. U drugom su predstavljeni certificirani vinari i njihovi proizvodi: Vina Figurica, Jurjević vina De Georgiis, OPG Šime Škaulj, Vina Vrsaljko, Vinarija Benkovac, OPG Zlatko Kaštelanac, OPG Božo Bačić, OPG Krešimir Dražina, Obrt Vina otoka Paga. U trećem djelu predstavljena su: izletište TSOG Kuković Srećko u Povljani, kušaonica Sirena – Mala sirana u Kolanu, kuća za odmor Varoš u Starigrad – Paklenica, kuća za odmor Pojata u Starigrad – Paklenica, kamp izletište TSOG Vrata Velebita u Ljubotiću, izletište TSOG Stevo Buljević u Muškovcima, seosko gospodarstvo Mićanovi dvori u Kruševu, izletište TSOG Denis Burčul u Galovcu, izletište i smještaj TSOG Živko Jurjević u Raštanima Donjim, kušaonica TSOG Lolina vatrenica u Šopotu, Poljoprivredna zadruga Masline i vino Polača, smještaj i kušaonica TSOG Božidar Tuta u Polači, kušonica i smještaj TSOG Miljenko Kovačević u Poličniku, PZ Drobinca u Preku, agroturizam i kušaonica vina Jurjević vina na Silbi.