Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadru se osjećamo kao kod kuće

Autor: Valentina Mlađen

21.07.2010. 22:00
U Zadru se osjećamo kao kod kuće

Foto: Josip PEDIŠIĆ



U sklopu Hrvatskih svjetskih igara u Zadar je došla i skupina vojvođanskih Hrvata koja igra košarku pod zastavom Srbije. Među njima je bio i Vladimir Pažin, 25-godišnji elektrotehničar.
– Više puta sam bio u Hrvatskoj i stvarno je prekrasna zemlja. Zadrani su nas odlično primili i ovdje se osjećamo kao doma, kaže Vladimir kojem je ovo prvi posjet Zadru.
Pitamo Vladimira kako je živjeti u Srbiji koju je kao i Hrvatsku zahvatila kriza.
– Ovdje su malo veći troškovi nego kod nas, ali tamo su manje plaće pa to zapravo dođe na isto, objašnjava Vladimir.
– Nije lako radnicima, a ni studentima koji uglavnom rade kako bi pokrili svoje troškove studija i stanarine koja se penje i do 200 eura. Možda se to prosječnom Hrvatu ne čini puno, ali kad ti je plaća 200 do 300 eura, onda je to veliki napad na radničku plaću, smije se Vladimir.
Pa ide li itko u Srbiji na studij kad su plaće tako niske, a troškovi tako visoki, pitali smo ih.
– U posljednje vrijeme jako su popularni privatni fakulteti. Iako su lošiji od državnih, jednom kad platiš školarinu znaš da moraš završiti. A ne moraš ići na predavanja i studirati možeš i od kuće. Imam puno prijatelja koji su upisali državni fakultet, potrošili oko 1.000 eura godišnje plus novac za troškove stanarine i hrane, a na kraju ništa od diplome, priča Miroslav Gašparović, apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu koji je umjesto privatnog ipak odabrao državni fakultet. Od fakultetskih obaveza u Zadru se malo odmorio Boris Udovčić, student pete godine Građevinskog fakulteta.
– Ovdje vam je stvarno odlično. Ja inače skoro svake godine ljetujem u Hrvatskoj, ali u Slavoniji pa mi je odlično što sam sada skoknuo malo i more. Kupamo se, zezamo, idemo vani. Što da vam kažem, najbolje ljetovanje ikad. Noćni život u Hrvatskoj je sličan kao u Srbiji pa nam je ovdje kao doma. Jedino što se ovdje sluša glazba iz Srbije, a tamo glazba iz Hrvatske, smije se Boris.
– Manje, više svaki kafić ima bend uživo i glazbu uživo, a što sviraju ovisi od kafića do kafića. Od folka do rocka za svakog se nešto nađe.
Iako su Hrvati, dečki nam kažu kako nema većih problema s lokalnim stanovništvom.
– Manje netrpeljivosti uvijek postoje, ali dobro je. Svi smo ljudi.
 


Košarka OUT, tenis IN


Kako su dečki u Zadar došli igrati košarku, pitamo ih kakva je situacija sa sportom u Srbiji.
– Prije je u điru bila košarka, ali sada je “in” tenis jer je Đoković ipak ponos svoje zemlje.