Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Crkva u kojoj se misa služi samo jedanput u godini

21.07.2011. 22:00
Crkva u kojoj se misa služi samo jedanput u godini


Jedno od rijetkih svetišta Sv. Ilije u Zadarskoj nadbiskupiji, na najistočnijoj točki naše županije, jedanput godišnje u čast sv. Ilije zaživi kako bi se odala čast ovome svecu


U devet stoljeća staroj crkvi sv. Ilije u Parčićima u srijedu je svečanim euharistijskim slavljem proslavljena svetkovina svetog Ilije. Brojni vjernici iz okolnih mjesta svake godine hodočaste u Parčiće kako bi slavili spomendan sv. Ilije. Svečanom misnom slavlju koncelebrirali su don Tomislav Dubinko, župnik Perušića i don Dario Matak, župnik Obrovca i Medviđe.
Sveta misa u ovoj se crkvi održava samo jedanput godišnje, a vjernici se svake godine u sve većem broju okupljaju u posve napuštenim Parčićima kako bi proslavili Ilijindan.
Don Tomislav Dubinko, predvodeći euharistijsko slavlje istaknuo je ulogu sv. Ilije u crkvenoj povijesti. Naglasio je da život sv. Ilije služi za primjer vjernicima i danas, gotovo 3.000 godina nakon njegove smrti. Naime, sv. Ilija živio je u devetom stoljeću prije Krista, ali je svojim osobitim vjerskim životom ostavio trajne tragove zahvaljujući kojima se slavi i nakon gotovo tri tisućljeća.
– Odlučnost sv. Ilije u obrani vjere i istine te njegova ustrajnost u vjeri može služiti za primjer vjernicima i danas. Uza sve nedaće i nevolje je bio Gospodinov. Nije se izvlačio niti za sebe tražio lažne razloge, već je išao zacrtanim putem kako mu je Gospod rekao, istaknuo je don Tomislav Dubinko, naglasivši da bi po uzoru na sv. Iliju i mi trebali živjeti našu vjeru.
– Osobita je važnost starozavjetnog proroka Ilije koji je vatreno revnovao za vjeru u jednoga pravoga Boga Jahvu. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači ‘Jahve je Bog moj’, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio. Slika prisutna među vjernicima o svecu Iliji je slika o svecu koji zapovijeda gromovima i kiši, pa se često i naziva ‘Ilija gromovnik’. Međutim, daleko je vrjedniji od toga shvaćanja pogled na velikog starozavjetnog proroka u duhu onoga što nam o njemu govori Božja objava, istaknuo je u propovijedi don Tomislav.
Iako je u prošlosti bilo ozbiljnih namjera da se ova crkvica pretvori u pravoslavnu, ona je ipak ostala katolička, a u 18. stoljeću je i obnovljena. Jedno od rijetkih svetišta sv. Ilije u Zadarskoj nadbiskupiji na najistočnijoj točki naše županije jedanput godišnje u čast sv. Ilije zaživi kako bi se odala čast ovome svecu.