Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Duga tradicija lošinjske brodogradnje

21.07.2011. 22:00
Duga tradicija lošinjske brodogradnje


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije mr. sc. Julijana Sokolića. Disertaciju pod naslovom “Povijest brodogradnje otoka Lošinja od 1823. do 1915. godine” Sokolić je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Mithad Kozličić i doc. dr. sc. Mateo Bratanić.
Sokolić je diplomirani brodograđevni inženjer (Ljubljana), a magistrirao je s temom “Prilog revalorizaciji otoka Suska” na Europskom centru za mir i razvoj Sveučilišta UN Strojarsko-brodograđevnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ističe se u oblasti struke i znanosti, te je pokretač niz znanstvenih, stručnih i kulturnih projekata o kvarnerskim otocima Cresu, Lošinju, Iloviku, Susku, Unijama, Malim i Velikim Srakanama.
– Duže vremena pratim kandidatovo znanstveno i stručno djelo i djelovanje, te su mi oni veoma dobro poznati kao izvrsni prinosi povijesnoj znanosti uopće, a napose hrvatskoj. Usto, s obzirom na to da sam znanstvenik i stručnjak upravo za povijest prostora te za razdoblje kojim se bavi kandidat, slobodan sam se u potpunosti složiti s pozitivnim mišljenjem prof. dr. sc. Mithada Kozličića, izrečenim u njegovoj opsežnoj i pohvalnoj ocjeni, kazao je Strčić u svom izvješću Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zadru istaknuvši Sokolića kao jednog od nekoliko najvažnijih povjesničara Kvarnerskih otoka općenito te susjednoga obalnoga područja cijeloga Kvarnerskoga primorja, kao i Istre.
Sokolićeva disertacija ocjenjena je kvalitetom natprosječene vrijednosti.