Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Voda kao nepresušni izvor inspiracije

21.07.2011. 22:00
Voda kao nepresušni izvor inspiracije


Zagrebački slikar Dalibor Rubido predstavljen je sinoć Zadranima na otvorenju izložbe “Plavo i bijelo” u Galeriji “Terre Verte”.
Radovi izloženi u galeriji nastajali su kroz nekoliko godina, od 2005. do 2011. godine, na lokacijama kao što su Plitvička jezera, Pag, ali i neke od najljepših lokacija našega podmorja. Zapravo, po slikama sudeći, čini se kako je voda svojevrsna slikareva opsesija, motiv koji se neprestano ponavlja uz različite varijacije: od mističnih dubina tamnoplavog mora pa sve do zaleđene vode čarobnih Plitvica.
– Slikajući vodu, podmorje, sedrene barijere, rijeke i jezera, slikar svjesno izabire teži put, onaj put koji će se slikarski ostvariti u nijansama, detaljima koji se nanose tek dijelom kista, onome što je nematerijalno i prozirno, što neprestano izmiče nagomilavajući prazninu, rekao je na otvorenju izložbe Tomislav Marijan Bilosnić, autor teksta u katalogu. Istaknuo je i kako Rubido u svojim djelima samo sebi svojstvenom neutralnošću uspijeva da mu uratci ne djeluju vodeno hladno, tim više što se sve što se na njegovim slikama u vodi vidi pretvara u nešto imaginarno i nestvarno.
– Dalibor Rubido uporno slikajući motive od kojih većina slikara odustaje, jer uvijek izgledaju navlasito isti ili slični, snagom istinskog umjetnika opredijelio se upravo za ono što je u vječnoj mijeni, u stalnom protjecanju, za ono što samo izoštreno oko i posebna budna duša može zapaziti u nijansama, u neizrecivoj složenosti prirodne jednostavnosti, zaključio je Bilosnić.
Izložbu je otvorila vlasnica galerije Kristina Mijić, a ostat će otvorena do 6. kolovoza