Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jedinstvena izložba luminokinetičkih objekata

21.07.2012. 22:00
Jedinstvena izložba luminokinetičkih  objekata


Pod nazivom “Sinestezija” autorica Diana Sokolić prikazala je koncept pomiješanih medija koji idu korak dalje od obične likovnosti i promatranja slika
U Kapetanovoj  kuli Zadar od sinoć je moguće  pogledati jedinstvenu izložbu  luminokinetičkih objekata,  odnosno svijetlećih slika, modernog i neobičnog nakita te  retro fotelja iz 60-ih godina  20. stoljeća. Pod nazivom “Sinestezija” autorica Diana Sokolić prikazala je koncept pomiješanih medija koji idu korak dalje od obične likovnosti  i promatranja slika.
Izložba Dijane Sokolić, kako je primijetila sama autorica, odlično se uklapa u koncept Zadra s njegovim Pozdravom suncu. A fotelje koje  je autorica izložila uz slike i  nakit, također, imaju svoju  funkciju.
– S obzirom da se u slikama  mijenja boja svjetla i da pri  njima treba provesti  određeno vrijeme gledajući  ih, redizajnirala sam fotelje iz  šezdesetih godina likovno ih  prilagodivši svaku svojoj svjetlosnoj slici. Publika može  sjesti, gledati i nadam se  uživati u svjetlima, kazala je  autorica.
Na ideju izrade luminokinetičkih objekata autorica je  došla promatrajući vatru i vodu. Nastali su kao kombinacija pleksiglasa, drveta i aluminija te su predivan prizor  skladne izmjene boja.
– U neke stvari čovjek može  beskrajno dugo gledati, kao  što su to vatra i voda. Kada  kupite običnu sliku vrlo brzo  ona postaje dio namještaja i  prestanemo gledati u nju i diviti joj se. Ove slike neprekidno se mijenjaju i one vam  privlače pogled kao što ga privlače vatra i voda, kaže autorica. 
Izložba se može pogledati u  Kapetanovoj kuli do 5. kolovoza, svi izlošci su prodajnog karaktera, a uz jedinstvene prizore slika promatranih  iz unikatnih fotelja ženski dio  publike zasigurno će osvojiti i  ručno rađeni nakit.