Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Desetljeća brige za vjernike

Autor: Velimir Brkić

21.07.2013. 22:00
Desetljeća brige za vjernike

Foto: Velimir BRKIĆ



U euharistijskom slavlju do izražaja je došla iskrena zahvalnost slavljenika te emotivna povezanost vjernika sa slavljenicima uz iskrene čestitke i darove


Svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Kasijana u Sukošanu, svoj zlatni jubilej, 50 godina svećeništva, proslavio je mons. dr. Eduard Peričić. Sveto misno slavlje predvodio je u zajedništvu sa župnikom don Tomislavom Sikirićem i subraćom svećenicima.
U euharistijskom slavlju do izražaja je došla iskrena zahvalnost slavljenika te emotivna povezanost vjernika sa slavljenicima uz iskrene čestitke i darove. Umjetničku sliku na kojoj je zvonik sv. Kasijana koji je don Eduard nadogradio, i ulicom don Ivana Zorice, uručio je uzorni vjernik laik Mile Franić.
– Svećenik nije sam od sebe, nego od Boga pozvan u ovu suznu dolinu. On je osoba koja nosi mir, radost i svjetlo Kristovo, a ono obasjava svakoga čovjeka koji ga prihvaća, propovijedao je don Tomislav (48) kojeg je rođak don Eduardo u zadarskom sjemeništu zvao “mali Bibinjac”.
Na misnom slavlju je nazočio i slavljenikov brat Joso Peričić, rodbina i prijatelji. Među njima i rođak don Šime Marović, poznati crkveni glazbeni stručnjak iz Mravinca kraj Splita koji je nakon 50 godina uz bučan pljesak vjerničkog puka izrecitirao pjesmu s don Eduardove mladomisničke mise. Malom Šimi tada je bilo tek 11 godina.
– Kad mi je dijagnosticirana bolest liječnik mi je rekao da za četiri do šest godina neću više hodati, a da ću za 10 godina umrijeti. A tri godine potom na ovom sam mjestu predvodio mladomisničku misu, podsjetio je zlatomisnik i zahvalio Bogu na svećeničkom daru i milosti te se sjetio svih dragih i značajnih ljudi koji su mu pomagali, molili se i na njegovom putu.
 
— Okvir
Doktor humanističkih znanosti
Crkveni povjesničar mons. dr. Eduard Peričić, rođen je u Sukošanu 31. prosinca 1935., od oca Branimira i majke Anke rođene Dijan. Zaređen je u Zadru 29. lipnja 1963. godine, mladu misu održao je u matičnoj crkvi sv. Kasijana. Godine 1965. diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zadru, 1979. doktorirao humanističke znanosti iz područja povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru.
Sukošanskom župniku don Andriji Raspoviću prvotno je dvije godine bio pomoćnik. Potom je tri godine poslužitelj Murvice. U međuvremenu je i profesor društvenih nauka u Nadbiskupskoj srednjoj školi u Zadru. Čak je 29 godina upravitelj Petrčana, od 1968. do 1997. godine. Godine 1972. postaje članom Međunarodnog društva skotista; 1985. godine redoviti član Međunarodne papinske Marijanske akademije; 1985. pročelnik Dijecezanskog vijeća za kulturu; 1999. iz zdravstvenih razloga umirovljen. Od 1992. do 2009.  predavač crkvene povijesti na VTKŠ-u u Zadru; 2002. kapelan Svetog Oca.