Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ljepota narodne nošnje i pjesme

Autor: Velimir Brkić

21.07.2013. 22:00
Ljepota narodne nošnje i pjesme

Foto: Velimir BRKIĆ



Izvedbe glazbenih minijatura na narodnom instrumentu diplama vratile su nazočne u ne tako davnu prošlost


Ženska pjevačka skupina Ive iz Ivanić Grada dobitnica je prve nagrade stručnog žirija na 6. Etno festivalu Benkovac 2013., održanom u subotu navečer u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković. Na festivalu se natjecalo 12 muških i ženskih pjevačkih skupina iz Hrvatske i BiH.
Drugo mjesto je pripali muškoj pjevačkoj skupini Lovor iz Trnjana, naselja u općini Garčin u Brodsko-posavskoj županiji. Treću nagradu prosudbenog suda osvojila je pjevačka skupina KUD-a Branimir.
Stručni žiri u sastavu Danijel Šota, umjetnički voditelj državne smotre Vinkovačkih jeseni, Dragica Rogić, voditeljica i koreografkinja te Marina Ćurković, profesorica povijesti i geografije, na šestom natjecanju u izvornom i tradicijskom pjevanju nagradu za izvornost su dodijelili pjevačkoj skupini KUD-a Sidraga iz Tinja predsjednika Nike Erlića i voditelja Miodraga Čuline.
Još su nastupili muška i ženska pjevačka skupina KUD-a Radovin iz Radovina, pjevači ojkalice KUD-a Vinac iz Stankovaca, HKUD Herceg Stjepan iz Blagaja Buna iz BIH te pjevačka skupina Sremice KUD-a Matija Gubec iz Ilače, naselja u sastavu općine Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ženska pjevačka skupina KUD-a Privlaka iz Privlake, i muška pjevačka skupina KUD-a Branimir.
Uz obilje izvornih pučkih pjesama, raznolikost i bogatstvo etnobaštine naše domovine. Održala se i modna revija Spojimo staro i novo.