Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sportska razglednica upućena cijelom svijetu

Autor: Valentina Mlađen

21.07.2013. 22:00
Sportska razglednica upućena cijelom svijetu


Pokreni se autorski je projekt mladog kineziologa Marija Anića Kremića i PR stručnjaka Tonija Dabinovića i Ivana Čabraje iz agencije Select PR kojim Hrvatska svijetu šalje jednu potpuno drugačiju turističku razglednicu. Projektu su se pridružili i brojni slavni poput Ivice Olića, Nine Badrić, Mirka Filipovića…


Hrvatska je među najneaktivnijim zemljama po pitanju tjelovježbe, a to znači i među zemljama koje najmanje brinu o svome zdravlju. S druge strane Hrvatska, zemlja s manje od četiri milijuna stanovnika ima izuzetno veliki broj uspješnih sportaša čiji se uspjesi mjere olimpijskim i drugim medaljama.
Upravo to je bio poticaj mladoj ekipi kineziologa okupljenoj oko projekta diplomanta na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i aktivnog sportaša Marija Anića Kremića i PR stručnjaka Tonija Dabinovića i Ivana Čabraje iz agencije Select PR da pokrenu Hrvatsku. Zajednički su osmislili projekt Pokreni se i doveli vježbanje u nekoliko hrvatskih gradova želeći iz Hrvatske poslati sportsku razglednicu cijelome svijetu. Zadarska razglednica snima se 25. srpnja u 9.30 sati na Pozdravu Suncu gdje će Zadrani, uz stručno vodstvo troje trenera 45 minuta vježbati vlastitom težinom, a sve sudionike ove akcije za koju se besplatno mogu prijaviti na web stranici www.pokrenise.hr ili na facebook stranici Pokreni se, čekaju bogati pokloni koje su pripremili partneri projekta Kozmo, Jana, Men’s health i brojni drugi.
– Željeli smo projekt pokrenuti ljeti kada su ljudi najneaktivniji da malo razmisle o svome zdravlju. Projekt se održava na otvorenom tako da se mogu priključiti svi koji žele, iako apeliramo na Zadrane da se prijave putem web ili facebook stranice kako bismo mogli osigurati dovoljan broj poklona za sve. Osim vježbi koje će vidjeti pod vodstvom stručnjaka naši kineziolozi bit će na raspolaganju za sva daljnja pitanja i savjete, tu će biti i nutricionisti, a kratko predavanje prije i poslije održat će i dekan Kineziološkog fakulteta Igor Jukić, nabraja Toni Dabinović zadužen za logistiku projekta.
 Projekt je do sada održan u pulskoj Areni i na u tvrđavi Revelin u Dubrovniku. Reakcije koje stižu iz čitave Hrvatske su i više nego pozitivne, a Marijo se nada kako će barem mali postotak onih koji dođu na Pozdrav Suncu početi vježbati ili samostalno, ili u teretani, ili barem razmisliti o tome. Upravo ovaj projekt dokaz je kako za aktivnost i zdrav život novac nije nikakav faktor.
– Ono što pokazujemo diljem Hrvatske trening je vlastitom težinom bez rekvizita. Pokreti su jednostavni da se mogu brzo usvojiti, a mogu se kasnije provoditi i doma. Trening se sastoji od tri dijela; zagrijavanja, dakle pripreme tijela, zatim slijedi glavni dio trening mišićne izdržljivosti i redukcija potkožnog masnog tkiva i na koncu istezanje i oporavak tijela, kaže Marijo uz kojeg će u Zadru biti i kolege s fakulteta Nataša Vaci i Jan Doležal.
Projekt su prepoznali i u Zadru pa će ga uz Kineziološki fakultet poduprijeti i Grad Zadar, TZ Grada Zadra te Falkensteiner hoteli. Nakon Zadra putuje na Hvar i u Zagreb.
– Naš cilj je da za godinu ili više dana u svakom gradu postoji mjesto gdje besplatno mogu vježbati svi građani, uz stručno vodstvo, što bi u konačnici prepoznala i lokalna vlast kao prevenciju raznih bolesti, ali i da iz Hrvatske cijelom svijetu pošaljemo jednu sportsku razglednicu, kaže Marijo, a u čemu će im pomoći i Hrvatska turistička zajednica koja će fotografije i snimke s projekta promovirati po cijelom svijetu.
– Pozivamo Zadrane da se prijave u što većem broju i 25. srpnja u 21.30 sati dođu na Pozdrav Suncu pa da svi skupa Zadar pokažemo u jednom drugačije svjetlu, kaže Dabinović.