Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Olga Bezpalkiv održala masterclass keramike

21.07.2016. 22:00
Olga Bezpalkiv održala masterclass keramike


Narodni muzej Zadar posljednjih godina se profilirao na međunarodnom planu. Jedna od suradnji predstavljena je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj straži kojoj su prisustvovali Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar i Marin Lerga, predsjednik Udruge Bila Hrvatska, kao i Olga Bezpalkiv iz Ukrajine.
– Udruga Bila Hrvatska spaja Ukrajinu, grad Lavov i Republiku Hrvatsku, odnosno grad Zadar. Međunarodne suradnje uvijek predstavljaju izazov za jednu i drugu stranu, ali isto tako uvijek donose zapanjujuće krajnje rezultate. Mogućnost da svojim posjetiteljima, stranim i domaćim, donesemo dašak kultura koje su povezane s našom kulturom na bilo kojem aspektu, uvijek nam je bila izazov kojeg sa zadovoljstvom prihvaćamo, kazala je Peroš, istaknuvši kako svaka ostvarena suradnja otvara mogućnosti za nove hvalevrijedne projekte.
U istom prostoru potom je održan masterclass keramike poznate ukrajinske umjetnice keramike Olge Bezpalkiv. Ona je od 1996. godine docent na Institutu za krajobraznu arhitekturu i urbanu ekologiju Nacionalnog lavovskog sveučilišta šumarstva. Bezpalkiv predaje povijest arhitekture, kompoziciju, slikarstvo i kiparstvo. Uz rad na sveučilištu, u svom ateljeu stvara brojne skulpture koje izlaže na izložbama. Više puta je osvojila diplome i nagrade u Ukrajini, kao i u inozemstvu. Njezini radovi nalaze se u zbirkama muzeja Moskve (Rusija), Vilniusa (Litva), Kijeva, Khmelnitskog i Sumija (Ukrajina) i Chenuze (Italija) i SAD-u.