Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZadarSnova počinje performansom ‘Ljudi, a ne brojevi’

21.07.2016. 22:00
ZadarSnova počinje performansom ‘Ljudi, a ne brojevi’


Na programu jubilarnog, 20. izdanja Zadra snova intenzivno se radilo posljednjih šest mjeseci. U periodu od 6. do 14. kolovoza, koliko festival traje, dnevno će se moći pogledati po dvije predstave, kazao je jučer umjetnički voditelj festivala Vinko Radovčić, uz kojega su tu manifestaciju  predstavili redatelj Ivica Buljan i Davor Branimir Vince, voditelj Glazbenog kolektiva Novalis.
 Festival, koji se održava u organizaciji Udruge Zadar snova i pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zadra i Ministarstva kulture, donosi niz zanimljivih izvedbi, među ostalim i premijerne izvedbe. Otvorit će se 6. kolovoza na Narodnom trgu performansom “Ljudi, a ne brojevi”, u kojem će sudjelovati dvanaest performera. Koncept tog performansa djelo je Time Keserović. Iste večeri u prostoru samostana sv. Nikole nastupit će glazbeni kolektiv Novalis.
Zadarski plesni ansambl nastupit će na ovogodišnjem Zadru snova s predstavom Arhiviranje – Tajni dnevnik umjetničke prakse, što je bila želja Vinka Radovčića.
– Komad je izveden na Zadarskom kazališnom ljetu, a ostavio je na mene i publiku dubok trag. Priča je to o 25 godina ovog ansambla, a zajednički je projekt svih izvođača, istaknuo je Radovčić. Iste večeri vidjet ćemo i “Hoerspiel – Mala igra za slušanje (i gledanje).
Ivica Buljan je najavio predstavu “Tijest”, čiju ćemo premijernu izvedbu vidjeti na ovogodišnjem Zadru snova. ta predstava se u potpunosti priprema u Zadru. Na programu je posljednjeg dana festivala, u crkvi Sv. Nikole.
– Ovo je doista originalan projekt, a moram istaknuti kako se Senekine tragedije u nas ne izvode baš često. Naime, prevladava latinistička kultura, a antički tekstovi do nas su uglavnom stizali posredstvom njemačkih pisaca.
Festival se zatvara djelom “Objekt u subjekt prelazi, Kralježnica”, u crkvi sv. Donata 14. kolovoza, s početkom u 23 sata.