Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gosti najčešće naručuju bifteke

Autor: Elza Radulić-Toman

21.08.2008. 22:00
Gosti najčešće naručuju bifteke

Foto: Sebastian GOVORČIN



Premda nismo klasični riblji restoran, uvijek imamo riblji file i škampe, kao i dobre školjke, govori Tomislav Žmikić i nabraja nekoliko finih jela od ribljeg filea, poput onoga u umaku od gljiva, u umaku od kozica itd…
Nakon više od jednoga desetljeća koliko je trajala ozbiljna nestašica bijelih kadrova u zadarskome ugostiteljstvu, kuhari i konobari su zadnjih godinu-dvije počeli stasati. Svako malo Zadrani i njihovi gosti otkrivaju ponekoga novog vrhunskog kuhara, onoga radi kojega se neki restoran češće posjećuje. Samo malo više od dva mjeseca, na primjer, proteklo je od otvaranja zadarskoga hotela “Bastion” i njegova restorana “Kaštel”, a Zadrani već pričaju kako su dobro jeli u “Kaštelu” i to za relativno malo novca. Za stotinjak kuna tamo se dobije vrhunsko meso, odlično spremljeno i vrhunski posluženo, primjereno hotelu s četiri zvjezdice.
– Mislim da Zadrani još uvijek nedovoljno znaju da tu u centru grada imaju dobar restoran i da mogu dobro jesti i da zapravo restoran nije hotel, pojašnjava nam glavni kuhar u hotelu “Bastion” Tomislav Žmikić. On navodi kako se ranije izbjegavalo hotelske restorane, jer je bilo uvriježeno mišljenje da se tamo jede pansionska hrana, a što je kriva predodžba. I u hotelskim restoranima se jede odlična, a la cart hrana. Tu nema kemijanja ni improvizacija, kaže kuhar.
Iako po njegovu mišljenju još uvijek mali broj naših građana znade za ovaj novi restoran, ipak se treba unaprijed pribilježiti, ako se želi tamo otići na večeru! Naime, unutrašnjost restorana “Kaštel” i dvije terase stalno su popunjeni, kako hotelskim gostima, kojih također uglavnom dnevno ima šezdesetak, koliko i kreveta u hotelu, tako i vanjskim gostima, koji tamo dolaze najčešće na večeru. Dolaze tamo i ljudi iz grada, ali i iz okolice.
I što im kuha Tomislav Žmikić sa svojim suradnicima?
– Najčešće nudimo bifteke i to ne one od 22 deka po službenom normativu, nego znatno veće, jer smatramo da ništa nije skupo, ako opravdava cilj. Mi imamo samo nekoliko tzv. plemenitih pozicija mesa, samo teleći biftek, juneći biftek, janjeći kotlet, puretinu. Premda nismo klasični riblji restoran, uvijek imamo riblji file i škampe, kao i dobre školjke, govori Tomislav Žmikić i nabraja nekoliko finih jela od ribljeg filea, poput onoga u umaku od gljiva, u umaku od kozica itd. Radi on i dva posebna carpaccia, jedan od hobotnice i drugi od goveđe pisanice. On je sve te blagodati za nepce “usvojio” tijekom svojih dvadeset godina u kuharstvu, od brodova do zadarskih restorana, ali osobito u opatijskim restoranima je puno naučio. A treba imati i vlastitu maštu, rekli bismo.
Pitamo ga što gosti hotela jedu za doračak, primjerice.
– Zvjezdice diktiraju što će gosti dobiti, pa je na našem jutarnjem meniju i više od dvadeset raznoraznih stavki. Mi među ostalim za doručak imamo gril, pečemo meso, ali i razno povrće, a imamo i klasiku poput jaja na sto načina, omlete s raznim dodacima te mnoga druga poznata “jutarnja” jela.
Čuli smo da ovaj restoran jedini u gradu na jelovniku ima i tartar biftek, koji se radi na licu mjesta, pred gostom.
– Moguće da smo jedini, a to se uglavnom rijetko radi, jer većinom nedostaje radne snage, govori ovaj kuhar objašnjavajući nam da se ne može jedan kuhar toliko vremena okupirati samo s jednim stolom.
No, ipak Zadar, kako vidimo dobiva sve više restorana, ali i sve više dobrih kuhara, onih pravih, radi kojih se ulazi u neki restoran, kakvima se nekada, prije Domovinskog rata naš grad dičio, kada je zadarska kuharska škola bila nadaleko poznata.