Foto: Sebastian GOVORČIN
Premda nismo klasični riblji restoran, uvijek imamo riblji file i škampe, kao i dobre školjke, govori Tomislav Žmikić i nabraja nekoliko finih jela od ribljeg filea, poput onoga u umaku od gljiva, u umaku od kozica itd…
Nakon više od jednoga desetljeća koliko je trajala ozbiljna nestašica bijelih kadrova u zadarskome ugostiteljstvu, kuhari i konobari su zadnjih godinu-dvije počeli stasati. Svako malo Zadrani i njihovi gosti otkrivaju ponekoga novog vrhunskog kuhara, onoga radi kojega se neki restoran češće posjećuje. Samo malo više od dva mjeseca, na primjer, proteklo je od otvaranja zadarskoga hotela “Bastion” i njegova restorana “Kaštel”, a Zadrani već pričaju kako su dobro jeli u “Kaštelu” i to za relativno malo novca. Za stotinjak kuna tamo se dobije vrhunsko meso, odlično spremljeno i vrhunski posluženo, primjereno hotelu s četiri zvjezdice.
– Mislim da Zadrani još uvijek nedovoljno znaju da tu u centru grada imaju dobar restoran i da mogu dobro jesti i da zapravo restoran nije hotel, pojašnjava nam glavni kuhar u hotelu “Bastion” Tomislav Žmikić. On navodi kako se ranije izbjegavalo hotelske restorane, jer je bilo uvriježeno mišljenje da se tamo jede pansionska hrana, a što je kriva predodžba. I u hotelskim restoranima se jede odlična, a la cart hrana. Tu nema kemijanja ni improvizacija, kaže kuhar.
Iako po njegovu mišljenju još uvijek mali broj naših građana znade za ovaj novi restoran, ipak se treba unaprijed pribilježiti, ako se želi tamo otići na večeru! Naime, unutrašnjost restorana “Kaštel” i dvije terase stalno su popunjeni, kako hotelskim gostima, kojih također uglavnom dnevno ima šezdesetak, koliko i kreveta u hotelu, tako i vanjskim gostima, koji tamo dolaze najčešće na večeru. Dolaze tamo i ljudi iz grada, ali i iz okolice.
I što im kuha Tomislav Žmikić sa svojim suradnicima?
– Najčešće nudimo bifteke i to ne one od 22 deka po službenom normativu, nego znatno veće, jer smatramo da ništa nije skupo, ako opravdava cilj. Mi imamo samo nekoliko tzv. plemenitih pozicija mesa, samo teleći biftek, juneći biftek, janjeći kotlet, puretinu. Premda nismo klasični riblji restoran, uvijek imamo riblji file i škampe, kao i dobre školjke, govori Tomislav Žmikić i nabraja nekoliko finih jela od ribljeg filea, poput onoga u umaku od gljiva, u umaku od kozica itd. Radi on i dva posebna carpaccia, jedan od hobotnice i drugi od goveđe pisanice. On je sve te blagodati za nepce “usvojio” tijekom svojih dvadeset godina u kuharstvu, od brodova do zadarskih restorana, ali osobito u opatijskim restoranima je puno naučio. A treba imati i vlastitu maštu, rekli bismo.
Pitamo ga što gosti hotela jedu za doračak, primjerice.
– Zvjezdice diktiraju što će gosti dobiti, pa je na našem jutarnjem meniju i više od dvadeset raznoraznih stavki. Mi među ostalim za doručak imamo gril, pečemo meso, ali i razno povrće, a imamo i klasiku poput jaja na sto načina, omlete s raznim dodacima te mnoga druga poznata “jutarnja” jela.
Čuli smo da ovaj restoran jedini u gradu na jelovniku ima i tartar biftek, koji se radi na licu mjesta, pred gostom.
– Moguće da smo jedini, a to se uglavnom rijetko radi, jer većinom nedostaje radne snage, govori ovaj kuhar objašnjavajući nam da se ne može jedan kuhar toliko vremena okupirati samo s jednim stolom.
No, ipak Zadar, kako vidimo dobiva sve više restorana, ali i sve više dobrih kuhara, onih pravih, radi kojih se ulazi u neki restoran, kakvima se nekada, prije Domovinskog rata naš grad dičio, kada je zadarska kuharska škola bila nadaleko poznata.
najnovije
najčitanije
Županija
DJEČJI VRTIĆ
[FOTO] Pogledajte kako je bilo na tradicionalnoj uskršnjoj radionici u Dječjem vrtiću Smješko u Viru
Hrvatska
EDUKACIJE
Edukacije policije za veću sigurnost na prometnicama
Ostali sportovi
Druga liga
Korak unatrag igrača Svetog Ante i Škabrnje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Hrvatska
HTZ
Snažan interes Francuza za Hrvatsku potaknuo uvođenje sedam novih avio linija
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
Plan B