Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska – Francuska 23:25

Autor:

21.08.2008. 22:00
Hrvatska – Francuska 23:25

Foto: AP



Hrvatska rukometna reprezentacija nije se uspjela po treći put u povijesti plasirati u finale olimpijskih igara. U prijašnja dva polufinala, 1996. godine u Atlanti i prije četiri godine u Ateni bila je uspješna, a potom je otišla i do kraja. Nažalost, ovoga puta odlični Francuzi su bili previsoka prepreka.
U čvrstom i dramatičnom dvoboju Francuzi su slavili 25:23 i izborili svoje prvo finale olimpijskih igara. Bio je ovo čak 13. međusobni hrvatsko-francuski susret na velikim međunarodnim natjecanjima i nažalost osmi poraz hrvatske vrste, uz četiri pobjede i jedan remi.
Ključni čovjek u francuskoj pobjedi bio je sjajni vratar Thierry Omeyer koji je sakupio čak 16 obrana, te pritom obranio tri sedmerca. Kada tome dodamo podatak da Mirko Alilović obranio svega pet lopti, da Blaženko Lacković nije postigao niti jedan pogodak, da su Petar Metličić i Tonči Valčić ukupno postigli četiri pogotka, a da je Ivano Balić svoja tri pogotka zabio u prvom poluvremenu sasvim je jasno zašto smo izgubili. Bez kvaliteten igre na vanjskim pozicijama nije se moglo do pobjede. U trenucima kada se lomio rezultat na životu su nas držali Šprem, Horvat i Vuković, a kada su i oni posustali kola su krenula nizbrdo.
Hrvatska je utakmicu otvorila čvrsto i maksimalno koncentrirano. Povela je 1:0 i sve do 24. minute bila u prednosti. U pojedinim trenucima imali smo i tri pogotka viška (9:6), a u tim trenucima Francuze je na životu držao Cedric Burdet koji je na cijelom turniru postigao samo pet pogodaka, koliko i u prvom poluvremenu današnje utakmice, te vratar Thierry Omeyer. Nažalost, u posljednjih deset minuta prvog dijela samo pali, što su Francuzi iskoristili i od zaostatka od dva pogotka (10:8) okrenuli na 11:10, te na koncu dobili poluvrijeme 12:11. Omeyer je do poluvremena sakupio šest obrana, pri čemu je obranio dva sedmerca Mirzi Džombi, dok jeMirko Alilović sakupio samo dvije obrane.
Nastavak utakmice Francuzi su otvorili brzim pogotkom i vodstvo od dva razlike (11:13), imali su i 115:13, no naši su se oba puta vratili i došli do vodstva 17:16. U igri gol za gol naši su rukometaši vodili 19:18 i 20:19 i sve do šest minuta prije kraja utakmice niti jedna momčad nije imala više od jednog pogotka prednosti. Tada Francuzi bježe na 24:22 i naši se više nisu uspjeli vratiti. U posljednjih sedam minuta zabili smo samo jedan gol, a Francuzi tri i to je presudilo.
Hrvatsku sada očekuje susret za broncu protiv poraženog iz susreta Španjolske i Islanda. Utakmica je na rasporedu u nedjelju 7.30 sati po hrvatskom vremenu.