Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Meštrović i Kotlar uz Tomašić, Bunja uz Đapića

Autor: Siniša Klarica

21.08.2009. 22:00
Meštrović i Kotlar uz Tomašić, Bunja uz Đapića

Foto: Filip BRALA



Tomašić je rekla da će joj na tom putu pomoći i predsjednik zadarskog HSP-a Mladen Meštrović, ali se boji da već sutra, brzom odlukom predsjedništva, on neće više biti predsjednik zadarskih pravaša
Nekadašnja saborska zastupnica HSP-a Ruža Tomašić izjavila je jučer prije tiskovne konferencije u Šibeniku kako 70 posto članova gradske organizacije HSP-a Zadar podupire njenu namjeru da s trona svrgne aktualnog predsjednika Antu Đapića. Ruža Tomašić kaže da predvodi više od 700 pravaških disidenata u Hrvatskoj koji su na ovaj ili onaj način isključeni iz stranačkog života.
– U našim namjerama obraćamo se ljudima i s njima ćemo 11. rujna u Iloku održati konvenciju. Evo i HSP Sisačko-moslavačke županije je zatražio Đapićevu ostavku u roku od 24 sata. Mi smo za promjenu predsjednika i predsjedništva stranke, rekla nam je jučer nekad prva dama HSP-a.
Tomašić je rekla da će joj na tom putu pomoći i predsjednik zadarskog HSP-a Mladen Meštrović, ali se boji da već sutra, brzom odlukom predsjedništva, on neće više biti predsjednik zadarskih pravaša. Poznato je kako Meštrović nije zadovoljan s mnogim stranačkim odlukama u posljednje vrijeme, ali se nije jasno i nedvosmisleno svrstao uz disidente. Iako je Tomašićeva jučer najavila da će i on biti među 70 posto Zadrana koji će se pridružiti HSP-ovim disidentima, Meštrović je rekao:
– Upravo ste me uhvatili na autoputu prema Gospiću. Prije 20-ak dana rekao sam u medijima da je HSP-u potrebna demokratizacija na svim razinama. Ne znam hoće li Ruži Tomašić pristupiti 70 posto članstva naše gradske organizacije, jer to je stvar svakog pojedinca ponaosob. Osobno, podržavam Ružu Tomašić u svezi njenih nastojanja za demokratizacijom stranke, rekao nam je u kratkom razgovoru Mladen Meštrović.
Nekadašnji predsjednik zadarskog HSP-a Danijel Kotlar također podržava Tomašić u nastojanju za demokratizacijom odnosa unutar stranke, ali odbija sve špekulacije od prihvaćanja bilo kakve dužnosničke uloge nakon što Tomašić uspješno izvrši “puč”.
– Podržavam sva nastojanja Ruže Tomašić za demokratizacijom HSP-a od vrha do dna stranke. Podržavam i njena nastojanja za promjenom statuta i povratak svih isključenih stranki. Također podržavam zalaganje za jednostavniju proceduru kandidiranja i biranja za dužnosnička mjesta u stranci. Jednostavno, ne možemo stvarati demokraciju u Hrvatskoj, ako nemamo demokraciju u stranci. Iako nisam poklonik politike SDP-a, moram reći da je to najdemokratskija stranka, što se tiče unutarstranačkog života. To su potvrdili tijekom posljednjeg izbora za predsjedničkog kandidata stranke. Mi u HSP-u moramo stvoriti stranku bez “voždova”, jer ako oni postoje, ne može se govoriti o demokratskoj stranci, rekao je Kotlar dodajući da ipak neće nazočiti konvenciji Ruže Tomašić, jer je već otprije kupio karte za nogometnu utakmicu Engleska – Hrvatska.
Sve dok je legalni predsjednik, potporu Đapiću iskazuje predsjednik županijskog HSP-a Đani Bunja.
– Dok je Đapić izabrani predsjednik, ja ga podržavam i tu se nema što dodati. Već u rujnu započinju izbori unutar HSP-a. Određen je i ključ za kndidiranje, a cijeli proces trebao bi se završiti do veljače sljedeće godine i sabora stranke. Hoće li do tada Ruža Tomašić dobiti većinu i hoće li se Đapić povući, ne znam. Znam samo da se Đapić planira povući, a najvjerojatnije se uopće neće ni kandidirati za predsjednika. Na tom mjestu bi ga mogao zamijeniti sadašnji zastupnik Danijel Srb, izjavio je Đani Bunja.
Pravašku scenu očekuje svojevrstan obračun kod OK korala u kojem je na jednoj strani bivša kanadska policajka, a na drugoj najdugovječniji predsjednik jedne od hrvatskih parlamentarnih stranaka kojeg optužuju da stranku vodi kao šerif. No, i sama Tomašićeva je izjavila da je Đapić do 2005. godine dobro radio za stranku, ali kada je HSP postao stabilna stranka, po njezinim riječima, izgubilo se pravaštvo, a nastala je pohlepa i trgovina te se HSP pretvorio u trgovačko društvo.