Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Planira se izgradnja tisuću novih stanova, ali nije predviđena ni jedna osnovna škola

21.08.2011. 22:00
Planira se izgradnja tisuću novih stanova,  ali nije predviđena ni jedna osnovna škola


Stanje na računu Jazina II je “nula kuna”. Mjesni odbor od Grada nije dobio sredstva još od 2009. godine, a predsjednik MO-a Denis Barić ukazuje na nužnost dogovora oko definiranja prioriteta budući da ni financijsko stanje u Gradu Zadru nije baš bajno


Na nedavnoj raspravi u povodu izmjena i  dopuna Prostornog plana  grada Zadra moglo se čuti  kako se u mjesnim odborima  Jazine I i Jazine II očekuje  gradnja oko 1.000 novih stanova. Međutim, prostornim  planom nije predviđena ni  jedna osnovna škola na području tih mjesnih odbora.  Grad Zadar se “obranio” kako je PP Zadra dokument u  kojem se strateški određuju  zone i kako Grad uvijek može prostorno intervenirati  smještajem škole. Sve to je  otvorilo priču o nizu problema koje i bez najavljenih  gradnji i bez predviđenog dolaska oko 3.000 novih stanovnika, pritišću Mjesni odbor Jazine II.
Na području MO Jazine II  obitava oko 5.000 stanovnika, a u novim urbanističkim konstalacijama taj se  mjesni odbor nalazi dijelom  skoro u centru Zadra. Na  vlasti je koalicija HNS- SDP-  DSU, a u odboru su još i  HDZ-HSS. Predsjednik MO  -a Denis Barić, inače vršitelj  dužnosti predsjednika županijskog HNS-a, ukazuje na  gorući problem: sigurnost  prometa Putom Murvice.
Put Murvice  opasna po život
Po statistici, na toj “ulici  smrti” ima najviše prometnih  nesreća. Čak sa smrtnim  slučajevima. Tražili smo od  Grada Zadra  bolju sigurnost  u prometu djece koja pohađaju Osnovnu školu Stanovi, a prolaze ulicom Put  Murvice. Budući da vozači  rijetko propuštaju pješake  na označenim pješačkim prijelazima kod Vatrogasnog  doma, željezarije Mikeli, a  često projure i većom brzinom, djeca su izložena velikoj opasnosti. Stoga smo  tražili da se dotični pješački  prijelazi svjetlosno označe i  da se postave ustupnici.  Imamo obećanje da će se to  riješiti završetkom radova  na  dijelu oko stambene zgrade  kod bivše mljekare nakon  čega će se krenuti s obnovom  horizontalne signalizacije.  Smatram da bi najbolje rješenje bila rekonstrukcija cijele Put Murvice, barem izgradnjom treće trake od raskrižja s Ulicom dr. Franje  Tuđmana, od Tvornice kruha do raskrsnice s ulicom 7.  Domobranske pukovnije ili  do vatrogasnog doma, kazivao je Barić, naglašavajući  da je cijelo područje potencijalni prostor najvećeg naseljavanja na području grada  Zadra pa je tim hitnije urediti sigurnost na prometnicama.
Problemi  Mjesnog odbora
Na drugu stranu, stanari iz  ulice Ante Starčevića 11  zahtijevaju pomoć oko regulacije prometa u samom  dvorištu zgrade. Radi se o  zgradi kod Porezne uprave  Zadar čije dvorište zna biti  prekrcano automobilima.  Stanari smatraju da bi stanarima trebalo omogućiti  korištenje parking prostora  unutar dvorišta i stvoriti sigurnost djeci na igralištu, a  samim time i sigurnost stanara u samom dvorištu.
Njihovi susjedi na brojevima 17 i 19, ili poznatije kao  “kod Šilje”, ukazuju na potrebu uređenja zelene površine na kojoj su najveća  opasnost stari borovi koji  prijete rušenjem. Od Grada  se traži da se prostor prilagodi djeci postavljanjem  vrtuljaka, klackalica uz znakove zabrane za šetnju  kućnih ljubimaca, posebice  pasa. Građani također žele i  postavljanje nekoliko klupa  na spomenutoj površini.
Barić dodaje kako je paradoks da tri kuće u Savarskoj još nisu spojene na  kanalizacijski sustav. Zadarska Odvodnja je Gradu predložila projektiranje kompletnog kanalizacijskog sustava za Savarsku ulicu.  Čekaju se izrada projekta i  ostale radnje koje slijede do  početka radova. Među pozitivnim stranama priče u  MO Jazine II je činjenica da  je vraćena autobusna linija  za Stanove koja prolazi cijelom ulicom Put Stanova.  Time je cijeli MO pokriven  autobusnim linijama kao i  ulice: Put Stanova, Put Murvice i Ante Starčević.
Stanje na računu  Jazina II – nula kuna
Za bolje informiranje  građana o radu samog MO  postavljamo i oglasne ploče  po teritoriju samog MO, tako da će moći i sami vidjeti  na kojim stvarima MO radi.  Sve odluke MO su izložene  na oglasnoj ploči. Da MO  radi transparentno i da ne  radimo samovoljno dokazujemo i time da za veće zahvate ćemo raditi i zborove  građana. Prvi takav imat ćemo uskoro na temu uređenja  sportskog igrališta na području naselja u ulici Vinka  Paulskog. Radi se o košarkaškom igralištu i boćalištu.  Na samom boćalištu već su  postavljene klupe i koš za  otpatke, a održavanje boćališta rade sami građani.
Što se tiče košarkaškog igrališta, inicijativa za uređenjem krenula je od grupe  građana. Počelo se već sa  zamjenom “tabeluna” s koševima i bojanjem konstrukcije koševa i okolnog zida.  Košarkaško igralište i zog za  buće napravljeni u sklopu  gradnje stambenog naselja i  koriste se intenzivno, ali je  došlo vrijeme za obnovu, kazivao je Barić.
Međutim, stanje na računu Jazina II je “nula kuna”.  Mjesni odbor od Grada nije  dobio sredstva još od 2009.  Barić ukazuje na nužnost  dogovora oko definiranja  prioriteta budući da ni financijsko stanje u Gradu  Zadru nije baš bajno.


Za koga se grade stanovi kod Mljekare?




Na istoj javnoj raspravi moglo se čuti kako prema posljednjem popisu  Grad Zadar ima 42.223 stambene jedinice, a tek u 36.702 jedinice  stanuju ljudi. Dakle 5.521 stambenih jedinica zjapi prazno, pa se i u  Jazinama I i II pitaju grade li se to stambene zgrade, poput one na  prostoru bivše Mljekare, za građane Zadra ili su to neke nove vikendice  koje ne prate ostali komunalni sadržaji i primjereno uređena infrastruktura.