Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sutra u Zadru 40 Celzijevih stupnjeva?!

21.08.2011. 22:00
Sutra u Zadru 40 Celzijevih stupnjeva?!


U sljedeća dva dana očekuje se porast temperature zraka koja bi mogla doseći i 40 Celzijevih stupnjeva – kaže meteorolog Duško Kraljev dodajući kako je ovo ljeto vrlo nalik onome iz 2009. godine kada je živa u termometru prelazila 25 stupnjeva sve do polovine rujna


Iako je sunce u  nedjelju nemilosrdno pržilo  diljem Zadarske županije, a  živa u termometru dosezala i  do 36 stupnjeva, osim vatrogasaca koji su u svega 24  sata intervenirali 15-ak puta,  ostale hitne službe, srećom  nisu imale povećan broj intervencija niti većih problema vezanih uz vrućine. Potvrdili su nam to iz dežurstva  zadarskog Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave zadarske i Hitnog  prijema u Općoj bolnici Zadar.
– Danas tijekom dana imali  smo 20-ak pacijenata koji su  zatražili liječničku pomoć, a  čiji problemi bi se mogli povezati uz visoke temperature.  No to je nekakav standard  posljednjih dana – kazao je  dežurni liječnik Aleksandar Knežević u  hitnom internom prijemu napomenuvši  kako je broj intervencija izostao vjerojatno zbog toga što se  ljudi pridržavaju naputaka. A napuci za  ove vruće ljetne dane  koji će sudeći prema  meteorološkim prognozama potrajati  sve do početka rujna  prije svega upućuju  se kroničnim bolesnicima, djeci, trudnicama te osobama starije  životne dobi.
Svim tim skupinama preporučuje se čuvati se vrućina  i piti što više tekućine, a kako  je u posljednje vrijeme rizik  od UV zračenja vrlo visok,  nije naodmet, kažu liječnici,  ni ostalim građanima pridržavati se mjera opreza.
Potrebno je izbjegavati  izlazak na sunce između 10 i  17 sati, a ako se to ne može  izbjeći, bilo bi dobro kad bi se  za zaštitu nosilo neko pokrivalo za glavu – šešir, kapa  te koristila krema s visokim  zaštitnim faktorom – kažu u  zadarskoj Hitnoj pomoći dodajući kako zbog pojačanog  znojenja postoji i opasnost  od dehidracije pa se preporučuje i piti mnogo tekućine –  dvije do dvije i pol litre vode  na dan. Zadarski meteorolog  Duško Kraljev najavljuje rast  temperatura sljedeća dva dana, a jedini spas od vrućine  nazire se tek za desetak dana  kada se na zadarskom području očekuje lagana bura.
– Temperatura zraka u nedjelju je iznosila 36 stupnjeva,  a u sljedeća dva dana, bit će i  toplije, a posebice u unutrašnjim dijelovima županije  gdje se očekuje da bi se živa u  termometru mogla popeti i  do 40 stupnjeva – kaže  Kraljev dodajući kako je ovo  ljeto vrlo nalik onome iz  2009. godine kada je živa u  termometru prelazila 25  stupnjeva sve do polovine  rujna. Željno iščekivana kiša  koja bi donijela kakvo-takvo  osvježenje, žiteljima Zadarske županije ipak će ostati  samo želja sve do konca ovog  mjeseca, a možda i dulje,  kaže Kraljev najavljujući žestok kraj ljeta koji bi temperaturno mogao odgoditi dolazak jeseni i za dva tjedna.


Požar u Kneževićevima gasila četiri zrakoplova




Jednako kao i u subotu, i u nedjelju su se u zračnom prostoru diljem  Zadarske županije mogli vidjeti kanaderi i air-traktori koji su sudjelovali u  gašenju požara na nekoliko lokacija. Gorjelo je na otoku Pagu i u zaseoku  Kneževići nedaleko Posedarja.
Županijski vatrogasno operativni centar Zadar dojavu o požaru u  Kneževićima zaprimio je jučer u 17.20 sati, a kako je vatra kojoj su  pogodovali lagan povjetarac i iznimno visoka temperatura zraka zahvatila  hrastovu šumu na teren je upućen jedan air-tractor, dok su se na kopnu s  vatrenom stihijom borili vatrogasci DVD-a Posedarje i Ražanac s po tri  vatogasca i jednim vozilom. Zbog ozbiljnosti situacije ubrzo je na teren  stigao još jedan air-tractor te dva kanadera, a kopnenim snagama u pomoć  su oko 18 sati pristigli i kolege iz JVP Zadar s 14 vatrogasaca i dva vozila.  Nakon što je vatra ugašena, na terenu su uz rubne dijelove do daljnjega  ostali dežurati vatrogasci iz DVD-a i JVP kako ne bi došlo do novog  rasplamsavanja požara i ugrožavanja okolnih kuća u zaseoku Kneževići.


Veliki požar na Pagu


U nedjelju oko 15.00 sati na Pagu je izbio veliki požar  kojeg su uz članove DVD-a Pag i vatrogasce s cijelog  otoka, gasila i dva kanadera. Požar je buknuo na  odlagalištu otpada, južno do arheološkog područja  Stari grad i proširio se na okolno područje koje je u  većem dijelu prekriveno niskim raslinjem, a vatra je  zaprijetila i okolnim pašnjacima na kojima se nalaze  stada ovaca. No, uz velike napore vatrogasaca i pomoć  kanadera oko 16.30 sati spriječeno je širenje požara.
– Kanaderi su gasili požar na odlagalištu, dok su  vatrogasci sprečavali širenje požara na rubne dijelove  odlagališta. Uspjeli su lokalizirati požar i onemogućiti  daljnje širenje vatre, rekao je Šime Vičević, zapovjednik  DVD-a Pag koji je nadgledao gašenje odlagališta na  kojemu se nalaze goleme količine otpada koje su  duboke između sedam i petnaest metara. Još uvijek  nije poznato kako je požar izbio, a pretpostavlja se kako  se na odlagalištu nalazilo nešto što se zapalilo zbog  visoke temperature zraka.
J. PORTADA


Paklene vrućine potrajat će do subote, kiše nema na vidiku


Paklene vrućine koje bi, kažu prognoze, danas mogle  prijeći 40 stupnjeva potrajat će sve do iduće subote.  No, ni idućeg vikenda ne trebamo se nadati  osjetnijem osvježenju jer će se temperature u  zemlji spustiti za svega nekoliko stupnjeva, predviđaju prognostičari Državnog hidrometeorološkog  zavoda (DHMZ). Najviša je temperatura zraka jučer  izmjerena u Kninu, a iznosila je 37 Celzijevih  stupnjeva.  
Prema prognozama DHMZ-a, kiše ni idućeg  vikenda nema na vidiku, a nešto hladniji zrak sa  sjeverozapada čije se pritjecanje očekuje krajem  tjedna zadržavat će se u nižim slojevima atmosfere  i neće donijeti bitnu promjenu vremena. Predstojeći će  tjedan tako biti još topliji od proteklog. Obilježit će ga  sunčano, vruće i vrlo vruće vrijeme, sa sparinama u  unutrašnjosti i s porastom temperatura u prvoj polovici  tjedna, te najvišom dnevnom temperaturom u većini  krajeva između 32 i 37, a u unutrašnjosti Dalmacije od  37 do 40 Celzijevih stupnjeva.
 (Lj. B. M.)