Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Anđeli Babilona” – literarna fikcija ili stvarnost

Autor: Valentina Mlađen

21.08.2012. 22:00
“Anđeli Babilona” – literarna fikcija ili stvarnost

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Zaista je šteta što se u gradu veća pozornost ne posvećuje upravo nezavisnim produkcijama koje trenutno rade na entuzijazmu i uglavnom ljeti kad mogu igrati na otvorenom


Nakon godinu dana, aktualniji nego ikad, “Anđeli Babilona” još jednom su zaigrali u Zadru u izvedbi “Dragon teatra”. Predstava u režiji Maje Šimić nastala po rustikalnoj travestiji Mate Matišića, jednog od ponajboljih hrvatskih dramatičara uz kojeg se zbog oštrine i nemilosrdnosti njegova pera vežu skandali i afere, ovoga je puta igrana u nešto drugačijoj postavi od premijerne zadarske izvedbe u ljeto 2011. godine.
Svoju prvu premijeru predstava je imala u Gavelli 1997. godine kada je zbog lika primitivnog gradonačelnika koji ima odnose s ovcom, a u čemu su mnogi vidjeli aluziju na pokojnog predsjednika Tuđmana, na autora podignuta velika hajka. Petnaest godina iza toga Maja Šimić u nezavisnoj produkciji Dragon teatra odlučuje postaviti upravo ovaj tekst, koji jezovito odgovara vremenu u kojem igra, a nakon godinu dana pauze predstava je opet zaigrala u Zadru, ovoga puta u dvorištu Osnovne škole Petra Preradovića i to s ponešto promijenjenom postavom od prvotne.
Lik gradonačelnika opet je utjelovio, iako glumac amater, odlični Milan Miočić Stošić, a od stare ekipe ostao je i Mimi Zadarski u ulozi Profesora II, čovjeka koji je zbog svoje nesretne sudbine disidenta i smrti sina koja je bila posljedica opozicionarstva savinuo kičmu te postao rob vlasti. Uloge su prvi put preuzeli Sanja Zalović, kao gradonačelnikova žena, Silvio Mumelaš u ulozi sluge Maxa koji predstavlja represivni policijski kanal te Vinko Radvčić u ulozi mladog profesora idealista.
Dok je u tekstu gradonačelnik primitivan, bahat i nebrazovan, naime njegova nepismenost glavni je pokretač radnje, današnji predstavnici vlasti su za razliku od njega pismeni i obrazovani, ali i dalje svojom bahatošću žive kao paraziti na račun društva kojem bi trebali služiti. Radnja se odvija u jednom danu u kojem mladi profesor kako bi postao akademik, zbog čega štrajka glađu, mora gradonačelnika naučiti pisati i čitati kako bi demantirao napise novina i umirio bijesni narod. Uskoro mladi profesor uviđa na koji način vlast funkcionira nakon što gradonačelnik počne govoriti besmislice koje svi, pa i Profesor II, njegov stari profesor s fakulteta potvrđuju. Svakako treba pohvaliti izvrsnu izvedbu Mimija Zadarskog u razgovoru s mladim profesorom u kojem objašnjava kako je od opozicionara postao čovjek vlasti.
Čitavo vrijeme trajanja predstave insinuira se ljubavni odnos između gradonačelnika i njegove kućne ljubimice ovce Bilke, a dodatnu komičnost dodaju rustikalni izrazi. Priča kulminira odvođenjem mladog profesora u sanatorij, te višestrukim ubojstvom i samoubojstvom koje počini gradonačelnikova poludjela supruga.
A tko su zapravo Anđeli Babilona? Oni nisu nikakvi anđeli, barem ne pravi, imaju krila, ali su to zapravo demoni koji se poigravaju s mladim profesorom i njegovim idealima. Nakon pokušaja samoubojstva vraćaju ga u život samo kako bi ga kasnije u liku doktorice i bolničara odveli u luđačkoj košulji.
Nova ekipa odlično se snašla u ulogama, a predstava Dragon teatra ponudila je Zadranima kvalitetnu nezavisnu produkciju. Zaista je šteta što se u gradu veća pozornost ne posvećuje upravo nezavisnim produkcijama koje trenutno rade na entuzijazmu i uglavnom ljeti kad mogu igrati na otvorenom, a u suradnji s profesionalnim kazalištima popunjavale bi upravo onu prazninu koja se sada nalazi u kulturnom vakuumu te bi Zadrani imali priliku gledati više i raznovrsnije predstave u domaćoj produkciji.