Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nastavljeno suđenje Slavici za kornatsku tragediju

Autor: Hina (H)

21.08.2012. 22:00
Nastavljeno suđenje Slavici za kornatsku tragediju

Foto: Zvonko KUCELIN



Na Županijskome sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca.
Svjedočili su patologinja sa Zavoda za sudsku medicinu u splitskome KBC-u Marija Definis Gojanović, tadašnji ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač, te pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimir Zelić, Davor Lipovac i Nediljko Puljević.
Dr. Marija Definis Gojanović potvrdila je da je obavila obdukciju triju tijela stradalih vatrogasaca. “Tijela su dopremljena u bolnicu u tipčnom položaju za stradale u požaru”, rekla je dr. Definis Gojanović. Na pitanje zastupnika obitelji stradalih vatrogasaca, odvjetnika Mare Mihočevića jesu li tijela prije nego su stigla u splitski KBC dirana ili bilo kako tretirana, dr. Definis Gojanović je rekla kako ne možeu točno tvrditi, “ali po onome kako su tijela izgledala kada su dopremljena, mislim da nisu ni čišćena ni prana”.
Tadašnji ravnatelj DUZS-a, Đuro Poldrugač koji je najprije izrazio sućut obiteljima stradalih, rekao je da je u vrijeme tragedije bio na godišnjem odmoru u Zagrebu, te da ga je mijenjao Damir Trut. Za tragediju je saznao oko 19 sati, ali da tada još nije znao koliki su njeni razmjeri. Pozvao se i na tadašnja izvješća medija, rekavši da je vladala medijska konfuzija u odnosu na razmjere tragedije.
“To je akcija koja je, prema podacima od 16 sati, trebala biti završena na razini županije. Županijski stožer za zaštitu i spašavanje aktiviran je oko 21 sat i nitko nije tražio da se formira državni stožer’, rekao je.
“Tek oko 21 sat od zamjenika Truta sam saznao da ima smrtno stradalih i stvarne razmjere tragedije”, kazao je Poldrugač, dodavši da je praksa “zapravo svakakva i razlikuje se od slučaja do slučaja”.
“Dan nakon tragedije pokrenuo sam internu istragu kako bi se utvrdilo tko je trebao i što poduzeti u odnosu na vremenski slijed i obujam događaja. Međutim, ta interna istraga bila je uskoro prekinuta jer je istragu započeo MUP koji je tražio im damo sve podatke na raspolaganje”, naveo je Poldrugač, dodavši da je pokretanje interne istrage u takvim slučajevima zapravo uobičajena procedura.
Optuženi Dražen Slavica prigovorio je na iskaz Poldrugača, rekavši da šibensko-kninski župan nije aktivirao Stožer za zaštitu i spašavanje. Na Poldrugačev iskaz prigovorio je i Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca, rekavši “je u svojem iskazu lagao te da bi više volio da je Poldrugač govorio istinu nego da nam je izrazio sućut”.
Dražen Slavica je jedini optuženik za Kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.
Njega se tereti za brojne propuste u organizaciji gašenja požara i spašavanju vatrogasaca na otoku Kornatu u kolovozu 2007., te za slanje maloljetnika na intervenciju.