Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sva lica i boje grada Zadra

Autor: Valentina Mlađen

21.08.2012. 22:00
Sva lica i boje grada Zadra

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Na pedesetak fotografija postavljenih u staroj stanarskoj školi prikazana su gotovo sva lica grada Zadra, od romantičnog i mirnog u zalazak sunca, preko hirovitog sniježnog pa do ljutitog burnog vremena s valovima koji napadaju obalu


Zadarski fotograf Boris Kačan otvorio je svoju prvu samostalnu izložbu. “Kontrasti zadarskog kraja” postavljena je u staroj školi “Stanovi” u sklopu tradicionalne stanarske fešte povodom blagdana Kraljice Mira.
Na pedesetak fotografija postavljenih u staroj stanarskoj školi prikazana su gotovo sva lica grada Zadra, od romantičnog i mirnog u zalazak sunca, preko hirovitog sniježnog pa do ljutitog burnog vremena s valovima koji napadaju obalu. Kačanove fotografije mogle bi biti razglednice koje predstavljaju najljepše zadarske trenutke, čarobni svijet podmorja, arheološke građevine kojima se autor grafički poigrao, ljude uhvaćene u trenutku u kojem to nisu niti slutili.
O Kačanovim fotografijama tijekom otvorenja govorio je fotograf Jurica Gašpar napomenuvši kako ovaj fotograf nije nepoznanica, barem u svijetu fotografije te je do sada sudjelovao na brojnim skupnim izložbama i objavljivao svoje fotografije u brojnim monografijama, a njegova prva samostalna izložba dokaz je da se radi o izuzetnom umjetniku jedinstvenog talenta.
Uz talent o kojem nedvojbeno svjedoče djela odmah na prvi pogled vidljivo je da je umjetnik u potpunosti posvećen fotografiji i savršenom trenutku. Igra svjetla i vode, najljepše boje sumraka, munja uhvaćena točno iznad tornja katedrale ili barka u najdramatičnijim trenucima borbe s ljutitim morem fotografije su koje, kako priznaje autor, ponekad nastaju po čitav dan. Odlazak autom do savršene lokacije, čekanje i po nekoliko sati na kiši, snijegu ili buri na savršen trenutak, povratak pa često i manja grafička dorada na kompjuteru za samo jednu fotografiju oduzmu i čitav dan, a pedesetak fotografije objavljenih na prvoj samostalnoj Kačanovoj izložbi samo su mali dio njegove bogate kolekcije.
Kačan priznaje da ne zna u kojem se točno trenutku zaljubio u fotografiju, ali u jedno je siguran, fotografije voli oduvijek.
– Vjerojatno sam i ja nekad davno vidio neku fotografiju koja me se snažno dojmila ili posjetio neku izložbu i u tom se trenutku zaljubio u fotografiju, a ta ljubav potrajala je do danas, rekao je fotograf.