Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U akciji slovenske i hrvatske policije pretraženi stanovi i u Zagrebu i Zadru

Autor: Hina (H)

21.08.2012. 22:00
U akciji slovenske i hrvatske policije pretraženi stanovi i u Zagrebu i Zadru

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zbog sumnji u zloporabu ovlasti i pranje novca, slovenska policija u srijedu je pokrenula veliku istragu protiv donedavno čelnih ljudi u Novoj kreditnoj banci Maribor, a istraga se vodi i u Hrvatskoj.
Hrvatski i slovenski kriminalisti u međuvremenu pretražuju šest adresa na području Zagreba i Zadra te 12 na području Maribora i Celja, u okviru zajedničke istrage o korupciji u KBM Projektu, hrvatskoj tvrtki kćeri Nove Kreditne banke Maribor (NKBM).
U Ravnateljstvu hrvatske policije Hini su potvrdili da su od slovenskih kolega zaprimili zahtjev za međunarodnom pomoći, te da se na području Zagreba i Zadra obavljaju pretrage nekoliko stanova, no o pojedinostima akcije nisu željeli ništa reći.
Slovenska je policija u okviru istrage zadržala na saslušanju tri osobe, među kojima je i bivši direktor NKBM-a Matjaž Kovačič. Kako javljaju slovenski mediji, u istrazi sudjeluje više od 80 kriminalista i pripadnika policije. Kako navode, pod povećalom istražitelja je poslovanje banke preko poduzeća koja je osnovala u Hrvatskoj, a koja su za račun NKKBM-a od 2006. do 2009. godine kupovala nekretnine po previsokim cijenama putem fiktivno osnovanih tvrtki. Tako su oštetili drugu po veličini slovensku banku u državnom vlasništvu za oko 60 milijuna eura.
Po pisanju slovenskih medija, policija istražuje sporne poslove nekretninama u kojima je mariborska banka izgubila milijune, a koruptivni su poslovi navodno omogućili i jednoj tvrtki da pokuša kupiti slovenski list Večer, vjerojatno kako bi i iz njega izvlačila novac.
Prije nekoliko mjeseci slovenski list Dnevnik objavio je da se iz banke novac izvlačio preko KBM Projekta, koji je od 2006. do 2009. kupovao fiktivna hrvatska poduzeća, osnovana samo radi te prijevare. Novoosnovano bi poduzeće preko noći dobilo višemilijunski kredit od NKBM za kupovinu zemljišta u okolici Zagreba, Dalmaciji i Slavoniji, a nekoliko mjeseci kasnije bi zemljište preprodao KBM Projektu za dvostruku cijenu. Na taj je način KBM Projekt u tri godine za 60 milijuna eura kupio tvrtke, u čijem su vlasništvu bila samo sporna zemljišta, a koja su samo nekoliko mjeseci ranije stajala 30 milijuna.
Mediji u susjednoj državi nagađaju da policija ovom akcijom pokušava otkriti je li netko od hrvatskih državljana koji su od KBM Projekta za udjele u poduzećima primili oko 60 milijuna eura imao transakcijski račun u NKBM-u.
Slovenska je policija objavila da se kućni pretresi i istraga na više lokacija u Sloveniji odvijaju na području Maribora i Celja, a u suradnji s hrvatskim tijelima na području Zagreba i Zadra.
Više informacija slovenska će policija dati poslije podne na konferenciji za novinare, a izjavu za javnost najavila je i nova uprava NKBM-a.
Istodobno, slovenski ured za borbu protiv korupcije najavio je istragu protiv odgovornih u banci vezanih na financiranje privatne tvrtke koja je prošle godine pokušala kupiti mariborski dnevni list “Večer”.