Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Skakaonica – spomenik sportske kulture

Autor: Siniša Klarica

21.08.2013. 22:00
Skakaonica – spomenik sportske kulture

Foto: Siniša KLARICA



Ukinuti ili srušiti skakaonicu Kolovare, značilo bi ukinuti veliku sportsku memoriju cijelog prostora, na korist jedne druge priče koja se razvija u susjedstvu, a koja nije tema ovog članka


Skakaonica bazena Kolovare u Zadru ipak se neće rušiti. Naime, ovih dana se bazenom pronijela vijest kako gradski oci planiraju rušenje skakaonice bazena Kolovare, napose zbog dotrajalosti i upitne statike. Ove zime, veliki valovi odnijeli su ploče koje pokrivaju postolje skakaonice, nakon čega je uslijedila priča da će se skakaonica srušiti iz sigurnosnih razloga. No direktoru Zadarskog športa Jurici Dilberu takva inicijativa iz Grada Zadra nije poznata.
– Ovo je prva informacija koju čujem, a mi u Zadarskom športu o tome nismo raspravljali, rekao je ukratko Jurica Dilber.
Pa ipak, pristup skakaonici je već nekoliko godina zapriječen metalnim pokrovom. Navodno, riječ je o novim, EU pravilima jer se bazen Kolovare tretira kao gradska plaža pa se zbog toga zabranjuje skakanje sa skakaonice izvan treninga. Naravno, ta pravila je napisao onaj tko se na bazenu nije pošteno ni okupao, niti zna društvenu vrijednost ovog kultnog zadarskog okupljališta.
Naime, skakaonica je desetljećima bila mjesto svojevrsne inicijacije zadarske mladosti. Skočiti s desetke „arbaha”, „bauka”, na glavu, pa čak i na noge, bila i sad je stvar prestiža generacija Zadrana. Stoga je opravdana bojazan zbog rušenja, tim više jer se skakaonica, nakon izgradnje zatvorenog plivališta na Višnjiku, sve manje koristi u sportske svrhe. Nije zgoreg reči da se svih ovih desetljeća na skakonici nije dogodio ozbiljniji incident koji bi trebao generirati toliku brigu za sigurnost. I sad se, unatoč zabranama, mladići i djevojke penju preko „trice” i skaču s „trice”, „petice” i „desetke”.
Zadarska je skakaonica pak odgojila generacije vrsnih skakača u vodu koji su danas, a i u bivšoj državi, uvijek bili najbolji. Valter Sutlović, Arno Longin, Šime Perić, Jurica Kurjak, samo su neka od najpoznatijih skakačkih imena ovog dijela Europe. Ukinuti ili srušiti skakaonicu Kolovare, značilo bi ukinuti veliku sportsku memoriju cijelog prostora.