Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Projekti preobrazbe, Foša, povezivanje obale i gradskih zidina

21.08.2016. 22:00
Projekti preobrazbe, Foša, povezivanje obale i gradskih zidina


Izuzetno sam zadovoljna što je ova knjiga ugledala svjetlo dana jer je ona nastala kao rezultat suradnje zadarskog i zagrebačkog sveučilišta i kao rezultat radionica koje su se provodile tijekom akademske 2013. i 2014. godine. Nakon izložbe koja je prije dvije godine bila priređena u Kneževoj palači, sada imamo i knjigu o afirmaciji zadarskog Poluotoka i transformacijama koje se događaju u prostoru u posljednje vrijeme zbog utjecaja turizma kao i u većini naših, dalmatinskih gradova. Urbanizam i prostorno planiranje su vrlo bitni za svaki prostor, a ova je knjiga veliki doprinos našoj struci, rekla je u povodu otvorenja interdisciplinarne ljetne škole, odnosno međunarodne arhitektonsko-urbanističke radionice i promocije knjige – “Afirmacija zadarskog Poluotoka” – Nives Kozulić umirovljena zadarska arhitektica, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije.
– Komparirali su što se sve događalo u prostoru od 1989. pa do 2014. godine kako bi dobili uvid i spoznaju o prostoru. Što je nekada bilo na Poluotoku, a što je nestalo. Sačinili su 16 projekata preobrazbe Poluotoka. Neki su se bavili područjima i prostorom koji bi mogao biti predmetom intervencije, neki primjerice, Fošom i kako savladati vertikalne barijere te kako povezati obalu i gradske zidine – pojasnio je prof.dr.sc. Tihomir Jukić sa zagrebačkog Studija arhitekture i urbanizma.
Već godinama, prof.dr.sc. Feđa Vukić bavi se proučavanjem identiteta zajednica, a jučer je na promociji istaknuo kako knjiga nije slučajna već je plod sjajne suradnje, a smisao projekta je da se proučava prostor na razini materijalnog i simboličnog.
– Cilj ovog programa i radionica je da se pruži doprinos promišljanju urbanog prostora danas i to interdisciplinarno na način da se propitaju odnosi grada i njegovog funkcionalnog prostora kao i uloga povijesnog središta u novim odnosima i funkcijama primjerenom vremenu. Dakle, cilj je kroz cjelodnevne aktivnosti i razmjenu znanja sudionika – studenata različitih struka od arhitekture i urbanizma preko sociologije i ekonomije do marketinga, turizma, geografije dati poticaj drugačijem planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru – rekao je među ostalim i prof.dr.sc. Feđa Vukić.