Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Štakori otočanima poharali pomidore

21.08.2016. 22:00


Mnogi otočani ovog ljeta muku muče s miševima, preciznije štakorima koji im uništavaju povrtne kulture, ali predstavljaju i potencijalni izvor zaraze. Ovi nepoželjni glodavci u nekim su se otočnim mjestima toliko udomaćili da se u potrazi za hranom bezbrižno kreću vrtovima i dvorištima, u neposrednoj blizini kuća i ljudi. Zbog čega su miševi ovog ljeta u tolikom broju prisutni na mnogim zadarskim otocima, upitali smo dr. Jagodu Šarunić Gulan iz Epidemiološke službe zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo.
– Uzrok velikom broju glodavaca je neprovođenje deratizacije u određenim otočnim sredinama, kao i klimatski uvjeti koji pogoduju njihovu razmnožavanju. Naime, vlažno proljeće bilo je vrlo povoljno za razmnožavanje miševa jer im pogoduju vlažni uvjeti. Osim toga, u mnogim mjestima koja administrativno nisu pod Gradom Zadrom zbog nedostatka novca ne provodi se sustavna deratizacija, kaže dr. Šarunić Gulan, navodeći da od štakora, iako su prijenosnici zaraznih bolesti, ipak ne prijeti neposredna opasnost za ljudsko zdravlje, no kako je oprez svakako potreban.
– Štakori nisu bezazleni i mogu biti prijenosnici raznih bolesti poput mišje groznice ili salmonele i stoga ih se treba kloniti. Glodavci su štetočine i kao takvi nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, kaže epidemiologinja Šarunić Gulan, dodajući kako zbog povećanog broja ovih glodavaca ne treba dramatizirati već građani trebaju bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije i da se nikako ne konzumiraju plodovi koji su nagriženi od glodavaca.
Dr. Jagoda Šarunić Gulan upozorava i građane koji samoinicijativno suzbijaju štakore i miševe da vode računa da od otrova zaštite toplokrvne životinje, prije svega kućne ljubimce – pse i mačke, kao i mačke lutalice.
Štakori na zadarskim otocima, žale se mnogi mještani, posebno su poharali rajčice, ali i ostalo povrće i voće koje u sebi sadrži dosta vode. Bilo je i slučajeva, doznajemo od nekih iznajmljivača, da su im se turisti žalili kako na ove glodavce znaju nailaziti i pred samim ulazom u apartmane, osobito predvečer kad miševi kreću u potragu za hranom. Iako suzbijanje glodavaca traje otkako je čovjeka, život bez štakora nije zamisliv jer je riječ o iznimno izdržljivim i prilagodljivim životinjama koje se, uz to, masovno razmnožavaju. Tako jedan par štakora može imati i do pet legla godišnje, a u svakom leglu između 7 i 15 štakorčića koji već s pet tjedana starosti postaju sposobni za reprodukciju.