Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Europski dan bez automobila

Autor:

21.09.2009. 22:00
Europski dan bez automobila


Iz tvrtke Obala i lučice poručuju građanima da danas ne parkiraju, niti ne voze ulicom Bedemi zadarskih pobuna u cijeloj njezinoj dužini, od stare Tehničke škole do zgrade Tankerske plovidbe
Europski dan bez automobila, 22. rujna, i ove će godine, osim mnogih europskih i svjetskih gradova, prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi, a glavni je cilj tog dana jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte. Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Obilježit će ga i hrvatski gradovi – Beli Manastir, Biograd, Buje, Cres, Crikvenica, Daruvar, Dubrovnik, Đurđevac, Ivanić Grad, Karlovac, Kastav, Knin, Koprivnica, Kutina, Opatija, Oroslavje, Osijek, Pazin, Poreč, Pula, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Varaždin, Velika Gorica, Vukovar, Zabok, Zadar i Zagreb.
Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježava s temom “Za bolju klimu u gradovima!” Ta je tema odabrana kako bi se istaknula uloga lokalnih vlasti i samih građana u borbi protiv klimatskih promjena promidžbom pješačenja i vožnje bicikala u gradovima ili korištenjem sredstava javnog prijevoza. Problemi zbog neodgovornog korištenja automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. pokretanje Dana bez automobila, iz čega je dvije godine poslije izrastao Europski tjedan kretanja.
Danas će za sav promet biti zatvoren Muraj, gdje će se kretati sudionici Europskoga tjedna kretanja. Iz tvrtke Obala i lučice poručuju građanima da danas ne parkiraju, niti ne voze ulicom Bedemi zadarskih pobuna u cijeloj njezinoj dužini, od stare Tehničke škole do zgrade Tankerske plovidbe, a kojom će promet regulirati prometna policija. Prometni znakovi na početku ulice vozače će upućivati da skrenu lijevo.