Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na gostovanjima nas nitko ne shvaća ozbiljno

Autor: Šime Ćurko

21.09.2009. 22:00
Na gostovanjima nas nitko ne shvaća ozbiljno


Postali smo momčad protiv koje domaćin unaprijed upiše tri boda. Pitanje je samo s kolikom gol razlikom – konstatirao je Zebić
Jučer ujutro na Stanovima uobičajena slika nakon poraza. Dalibor Zebić imao je što igračima reći nakon još jednog, trećeg uzastopnog gostovanja s kojeg se Zadar vratio poražen i bez postignutog gola. Nakon Karlovca i Međimurja Zadrani su i protiv Osječana u Gradskom vrtu pokazali koliko su bezopasan gost.
– Jeste li svjesni što nam se događa? Nitko nas na svom terenu ne shvaća ozbiljno, postali smo momčad protiv koje domaćin unaprijed upiše tri boda. Pitanje je samo s kolikom gol razlikom – vikao je Zebić na igrače i onda došao do Premijer lige i Lige prvaka.
Zadar i Arsenal
– Kakva je to naša igra? Nismo mi Arsenal da u jednom napadu imamo deset dodavanja. Naš igrač ima čistu situaciju na 16 metara od gola i umjesto da puca na gol on traži napadača. Pa golovi se daju s 30 metara, ali da bi se zabilo treba i pucati. Ne znam zašto ne pucamo po golu. Nekad ćemo promašiti, nekad će se lopta nekome od naših sretno odbiti, pa možda i zabijemo iz otpatka koji gol, kao što nama zabijaju protivnici. Na tri utakmice na strani ne samo da nismo postigli gol nego nismo imali ni pravu šansu – nastavio je Zebić monolog koji je zaključio najavom dvije uzastopne domaće utakmice, Istra 1962 i Slaven Belupo.
– Dogodi li nam se nam samo jedan domaći kiks da potpuno sjednemo na dno. Ni Istra ni Slaven neće doći u Zadar razmišljajući kako izgubiti nego će tražiti bodove koje inače teško osvajaju na gostovanjima. Istra i Slaven su nam utakmice “stani-padni”, ako ne osvojimo svih šest bodova, s obzirom na to kako se ponašamo na gostovanjima, bolje i ne pomisliti što nas čeka. Nema ništa od toga da samo osvajamo bodove kod kuće i zato smo sada u situaciji da s Istrom i Slavenom čak i s obje pobjede ne dobivamo previše, ali zato svakim kiksom mnogo gubimo.
Nakon što je igračima već rekao dosta toga Zebić se potom u razgovoru s novinarima ponovno vratio na Osijek.
– Mislio sam da će nas pobjeda protiv Croatije malo podignuti, da nakon Karlovca i Međimurja ne možemo više tako loše igrati na gostovanju. U Osijeku je zaista bilo nešto bolje, nije bila tolika katastrofa kao na te dvije prethodne utakmice. Ali kad izgubite 3:0 onda vas ništa ne može opravdati. Teško mi je objasniti da smo primili gol u 12. minuti nakon što smo imali dvaput loptu u svojim nogama i oba puta pogriješili.
Isti obrazac
Zebić je tako ponudio uobičajeno objašnjenje koje izgleda otprilike ovako: Zadar primi rani gol i nakon toga – izgubi utakmicu. S obzirom koliko se to puta ponovilo, nevjerojatno je da momčad iz Stanova i dalje ponavlja iste pogreške.
– Čini se da je to postalo neko pravilo. Rano primljeni golovi nam potpuno poremete koncepciju, sve ono što se planirali prije utakmice tada postaje besmisleno. Na prijateljskim utakmicama, bez obzira s kim igramo, tražim puni angažman svakog igrača jer nemamo kvalitetu s kojim bismo mogli bilo koga pobijediti. To stalno ponavljam, ali kao da od svega toga nema koristi. Mi igramo najbolje s Hajdukom i Dinamo jer su to utakmice koje smo u glavi unaprijed izgubili, pa onda igramo opušteno i bez ikakvog pritiska. To je naš paradoks kojeg se moramo što prije riješiti jer ovako dalje ne možemo.
Dotaknuo se Zebić potom i neučinkovitosti svoje momčadi koja je u osam kola postigla pet golova.
– Nedostaje nam raspoloženi napadač. Angažman Terkeša i Šaranovića na utakmicama je neupitan, ali nama trebaju golovi, a mi ih ne postižemo. Nemamo igrača koji bi nekim potezom mogao podignuti momčad u trenutku kad padnemo. Svaki put kad smo zabili gol, a to se dogodilo samo triput, nismo izgubili utakmicu. Kad postignemo gol igramo mnogo sigurnije, ali preteško dolazimo u prilike, a još rjeđe dajemo golove. U tom dijelu moramo proraditi, bez golova ne možemo očekivati ništa bolje u sljedećim kolima.


Sretni zbog kupa


Zebić se u tjednu kad se igra šesnaestina finala Kupa dotaknuo ovog natjecanja, iako njegova momčad nije mogla ni do pretkola najmasovnijeg hrvatskog klupskog natjecanja nakon što je izgubila od Velebita.
– Teško mi je to reći, ali s obzirom na igru na gostovanjima možemo biti sretni što ne igramo Kup ovaj tjedan. Bilo gdje da gostujemo ne znam kako bismo pobijedili.




 


Milin umjesto Bećirija


Nakon Osijeka Zebić je najavio promjene u prvoj jedanaestorici.
– Nema igrača s kojim sam zadovoljan i sigurno je da ćemo mnogo toga morati promijeniti već za Istru. Za sada je sigurno da Bećirija do daljnjeg neću koristiti na liberu. S Istrom će zadnji čovjek biti Milin, a stoperi vjerojatno Puljić i Škilić. Sa stoperima ćemo protiv Istre biti u malim problemima jer se Skočibušić ne opravlja onako kako smo očekivali, a Jonjić je pozvan u reprezentaciju.


 


Istra i Slaven


Utakmicu 9. kola Zadar će s Istrom 1961 igrati u subotu 26. rujna u 20.30, što će reći da će se kamere HRT-a sa Stanova izravno uključivati u emisiju Volim nogomet. Dvoboj 10. kola između Zadra i Slaven Belupa igrat će se 3. listopada u poslijepodnevnom terminu od 17 sati.