Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mladiću tri godine i 10 mjeseci zatvora, djevojka oslobođena kazne

21.09.2010. 22:00
Mladiću tri godine i 10 mjeseci zatvora, djevojka oslobođena kazne


U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Boris Radman naveo je da je djevojka oslobođena kazne jer je svojim svjedočenjem bitno doprinijela otkrivanju glavnog počinitelja Đonija Grubišića, ali i kompletnog djela
Nakon što su proglašeni krivima zbog preprodaje “speeda”, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i 10 mjeseci, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen Đoni Grubišić (35) iz Ivanić Grada, dok je drugooptužena zadarska studentica, Danijela Grabar, oslobođena od izdržavanja kazne.
U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Boris Radman naveo je da je djevojka oslobođena kazne jer je svojim svjedočenjem bitno doprinijela otkrivanju glavnog počinitelja Đonija Grubišića, ali i kompletnog djela.
Prema optužnici nju su policajci s tri paketića “speeda” zatekli u poslijepodnevnim satima na Trgu kneza Višeslava, 19. studenog prošle godine, nakon čega je ona priznala da je u strahu za svoj život prema prethodnom telefonskom dogovoru zatečenu drogu trebala isporučiti njoj nepoznatoj muškoj osobi nadimka Dule. U pretresu stana koji je koristila s cimericom, ali i Grubišićem te Marijom Kulišem, protiv kojeg se zbog istog kaznenog djela vodi odvojeni postupak na istom sudu, policajci su pronašli još 13 paketića “speeda” za koje je ona kazala kako pripadaju Grubišiću. Temeljem njezina iskaza zagrebački policajci su 26. studenog u Ivanić Gradu uhitili Grubišića kojemu su u pretresu doma pronađena još tri paketića tableta amfetamina, odnosno “speeda”. Policajcima je po uhićenju priznao preprodaju, no kasnije je taj iskaz povukao pravdajući se kako je drogu “speed” nabavio za osobnu uporabu.
Optužnicom ga se tereti da je prije uhićenja prodao najmanje pet tableta “speeda” po cijeni od 100 kuna u jednom zadarskom noćnom klubu te da je prije puta u Ivanić Grad u hladnjaku stana, koji su zajednički koristili ostavio drogu, a ujedno i da je osobi nadimka Dule dao djevojčin broj što je posvjedočila i njezina cimerica koja je kazala kako ju je taj muškarac nekoliko puta drsko i ljutito nazvao, te da mu je ona tri paketića odnijela na dogovoreno mjesto u strahu za svoj život.
Kako je Grubišić zbog preprodaje ranije već osuđivan te mu je nedavno postala pravomoćna presuda od devet mjeseci zatvora uvjetno na tri godine, Sudsko mu je vijeće za počinjeno kazneno djelo izreklo kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora i opozvalo uvjetnu presudu, nakon čega je osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i deset mjeseci zatvora.
S obzirom da se Grubišić nalazi u pritvoru još od 26. studenog prošle godine, to će mu vrijeme biti ubrojeno u izrečenu kaznu, no Sudsko je vijeće ujedno donijelo i odluku o produljenju pritvora sve do pravomoćnosti presude.
– s obzirom da je okrivljenik nezaposlen, slabog imovinskog stanja, a osim toga već je osuđivan, Sudsko je vijeće donijelo odluku kako postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela – pojasnio je sudac Radman dodavši kako na tu odluku, ali i izrečenu presudu okrivljeni ima pravo žalbe u roku od 15 dana po primitku.