Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Liga neobičnog voznog reda

21.09.2011. 22:00
Liga neobičnog voznog reda


S obzirom na to da se od sezone 2012./13. očekuje smanjenje Druge lige na deset klubova, tko zna u kakvom će se sustavu tada igrati


U hrvatskim ligaškim natjecanjima u posljednja dva desetljeća već smo vidjeli svakovrsne oblike natjecanja, od kojih su neki valjda zabilježeni samo kod nas. U većini sportski razvijenih država (a Hrvatska bi trebala biti u toj skupini) ono što se u Lijepoj Našoj događalo s, primjerice, nogometnim ili rukometnim natjecanjima, teško je zamisliti. Gotovo da nema sporta u kojem se u istom ligaškom sustavu klubovi natječu 2-3 godine zaredom. Iznimka nije ni odbojka. Nakon promjena u prva dva natjecateljska razreda i u Drugoj ligi došlo je do reorganizacije. Prošle godine Druga liga odbojkašica – jug imala je 14 klubova koji su dvokružno igrali 26 kola. Sada je liga podijeljena na skupine A i B koje imaju po sedam klubova. Nakon dvokružnog natjecanja (12 kola) prve tri ekipe iz obje skupine igrat će (dvokružno) Ligu za prvaka, a ostalih osam ekipa će u Ligu za ostanak (ili Ligu za redoslijed), koja će se također igrati dvokružno. Četiri najlošije ekipe ispadaju u Treću ligi. Dakle, tako je to zamišljeno. Podjela lige po geografskom principu je (logično) otpala pa su klubovi jednostavno bez ikakvog pravila izvučeni u dvije skupine.
No nije sasvim jasno što se ovakvom podjelom željelo postići. Naime, većina klubova (točnije oni koji ne budu u Ligi za prvaka), kao i prethodnih sezona odigrat će 26 utakmica, dakle čeka ih 13 gostovanja. Oni koji izbore Ligu za prvaka igrat će 22 utakmice. Ako se išlo na to da se klubovima smanje troškovi zbog putovanja ovakvom promjenom po tom se pitanju ništa nije promijenilo. Štoviše, za neke će ovo biti i skuplja opcija. Jedino što može biti pozitivno je Liga za prvaka kao svojevrsno doigravanje. Ako je to poanta… S obzirom na to da se od sezone 2012./13. očekuje smanjenje Druge lige na 10 klubova, tko zna u kakvom će se sustavu tada igrati. Bude li dvokružno to znači 18 utakmica, a to je, možda, ipak premalo.
Od klubova iz Zadarske županije u skupini A je Donat, dok su Bibinje, Zadar II i Arbanasi u skupini B. Donat je tako financijski prošao jako loše jer ga u skupini čekaju gostovanja u Makarskoj, a potom i dva odlaska u Dubrovnik.
Skupina A: Donat, Čilipi, Mladost 2000, Kaštela CDC II, Split 1700 III, Župa dubrovačka, Makarska.
Skupina B: Arbanasi, Bibinje, Zadar II, Sinj, Nova Mokošica, Šibenik II, Marina Kaštela II.


 GORAN JOŠ ČEKA




Kad je riječ o Drugoj ligi odbojkaša nastup u tom natjecanju još nisu potvrdili u Bibinjama. S obzirom na to da je Prva B liga odbojkaša ukinuta, Goran bi se sa seniorima trebao natjecati u Drugoj ligi. No pitanje je što će s Bibinjcima dogoditi. Željko Fuzul, predsjednik kluba, kaže da će se danas popodne održati sastanak klupske Uprave na kojem bi se trebala donijeti konačna odluka…


 ANTONIJA KALEB BEZ EP-a


Antonija Kaleb neće putovati na Europsko prvenstvo odbojkašica koje se igra u Italiji. Zadranka se nije našla na popisu 12 igračica koje je Damir Jurko, izbornik, potvrdio za nastup na europskoj smotri. S reprezentacijom je Kaleb prošla cjelokupne pripreme, bila je i u kadru Irine Kirilove, Jurkove prethodnice, no prvi nastup na nekom velikom natjecanju sa seniorskom reprezentacijom još će morati pričekati. U novoj sezoni Kaleb će igrati za francuski Valenciennes.