Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nadinjani strahuju da im TEF-ov otpad truje vodu

21.09.2011. 22:00
Nadinjani strahuju da im TEF-ov otpad truje vodu


Mi u Nadinu nemamo vodovod, pijemo vodu iz gusterna. Vjetar nanosi otpad iz Biljana na naše krovove i nakon svake kiše gusterne se pune njime. To znači da nekoliko stotina stanovnika Nadina svaki dan praktično pije zagađenu, otrovnu vodu, kaže Glavić


Grad Benkovac naručio je mjerenje kvalitete zraka na svom području kako bi se utvrdilo utječe li otpad u Biljanima Donjim na zdravlje stanovništva, kako se pojavila sumnja. Otpad je dovezen iz nekadašnje šibenske tvornice elektroda i ferolegura tijekom njene sanacije i deponiran na zemljištu koje je od vlasnika koji živi u Srbiji otkupila šibenska tvrtka za odlaganje otpada.
Odmah nakon što su prvi kamioni istovarili svoj teret reagirali su stanovnici okolnih sela na čije traženje je na teren izišla sanitarna inspekcija. Ona je utvrdila da se radi o materijalu koji nije štetan za ljudsko zdravlje. Međutim, takve informacije nisu objavljivane u šibenskim lokalnim medijima. Tamo su izlazili tekstovi pod naslovom očistili smo svoju, a zagadili susjednu županiju, u kojima su visoko pozicionirani dužnosnici Grada Šibenika izjavljivali da se Šibenik rješava opasnog otpada. Prijetnju za svoje zdravlje osjetili su i stanovnici Nadina koji nisu mirovali te su obavili vlastite analize.
– Izmiješao sam malenu količinu tog otpada u boci čiste vode i tu otopinu odnio na analizu u Zavod za javno zdravstvo. Pitao sam ih je li voda za piće i oni su mi rekli ni slučajno, voda je opasna za zdravlje, kaže predsjednik MO Nadin Veselko Glavić.
– Mi u Nadinu nemamo vodovod, pijemo vodu iz gusterna. Vjetar nanosi otpad iz Biljana na naše krovove i nakon svake kiše gusterne se pune njime. To znači da nekoliko stotina stanovnika Nadina svaki dan praktično prije zagađenu, otrovnu vodu. Tu su i naši poljoprivrednici od kojih se veliki broj bavi ekoproizvodnjom. Planirali smo na ulazu u selo staviti tablu Nadin ekoselo, a kako ćemo s ovim otpadom iza leđa, ističe Glavić.
 Upravo zbog sve većeg nezadovoljstva stanovništva, u Grad Benkovcu odlučili su se na mjerenje kvalitete zraka.
– Mjerenje će se obaviti nekoliko puta tijekom dvanaest mjeseci. Ako ono pokaže da materijal u Biljanima Donjim utječe na kvalitetu zraka, tada će inspekcija imati podlogu za njegovo uklanjanje. Do tada nema nikakvih instrumenata za to jer je zemljište na kojem se nalazi u privatnom vlasništvu.