Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HDZ-u i SDP-u račun će pomrsiti “treća snaga”

Autor: Suzana Bandić

21.09.2012. 22:00
HDZ-u i SDP-u račun će pomrsiti “treća snaga”

Foto: Zvonko KUCELIN



Karte velikim strankama pomiješat će neka od manjih lista, no tko će od nezavisnih biti izborni gubitnici, a tko “treća snaga” vidjet će se tek nakon brojanja glasova


Iako je do lokalnih izbora ostalo više od pola godine, predizborni šušur u Zadarskoj županiji već se osjeti. Doduše, uz već postojeće stranke i javnosti već dobro poznata lica koja su im se smiješila s plakata u prošlim kampanjama, riječ je tek o stidljivim najavama i manje-više ispitivanju terena, u čemu prednjači Reno Sinovčić, donedavni istaknuti član vladajućeg HDZ-a.
Premda politički stručnjaci smatraju da na našim prostorima neće biti nekih značajnijih promjena te da će se onaj “završni meč” još jednom voditi između nepobijeđenog HDZ-a i najjačeg oporbenjaka SDP-a, mnoge bi na ovim izborima mogla iznenaditi “treća snaga”. Svi nezavisni nadaju se da će upravo oni biti ti, a za sada se očekuje da će s listama izići spomenuti Sinovčić, don Ivan Grubišić, Draga Petričić, Đani Bunja, Željko Predovan i Mladen Ninčević.
Dok se kod većine njih radi o još uvijek neslužbenim kandidaturama, prvi je javno najavio kandidaturu Marko Pupić-Bakrač, ribarski inspektor i donedavno kolumnist jednog portala, koji se baš zbog ulaska u izbore odrekao pisanja kolumni. Po svemu sudeći, on će voditi listu don Ivana Grubišića, na kojoj je bio i na prošlim izborima.
– Još uvijek je rano govoriti o kandidatima za gradonačelnika, župana i vijećnike, ali ono što već sada možemo reći jest da radimo na formiranju treće snage, odnosno opcije koja, ukoliko i ne osvoji vlast, u svakom slučaju će biti nezaobilazni faktor bez kojeg niti jedna strana neće moći formirati vlast – poručio je Pupić-Bakrač, napominjući kako su u tijeku pregovori s Laburistima i Akcijom mladih, te još nekim nezavisnim listama koje imaju slične programe i interese.
A među njim zasigurno nije lista Rena Sinovčića, koja, doduše, još nije objavljena, no sve upućuje na zaključak kako će uskoro biti. Naime, Sinovčić je najprije naprasno napustio HDZ nakon čega je objavio kako postoji mogućnost da bi se na nadolazećim lokalnim izborima “mogao pojaviti s nezavisnom listom”. Istovremeno pojavljuje se kao spasitelj 66 bivših gortanovaca kojima je, nakon dogovora s upravom o “prebijanju” dugovanja za gradnju zgrade kod Kauflanda, isplatio šestomjesečne zaostale plaće i otpremnine. Nakon toga, uslijedili su učestali napisi u njegovim medijima o tome kako je Sinovčić omiljen u svom gradu te da je mnogima pomogao zaposlivši ih i slično. Spominjali su i njegov dobar plasman u utrci za predsjedničku fotelju u Županijskom odboru HDZ-a u kojoj se suprotstavio Božidaru Kalmeti.
Upućeni kažu kako stotinjak glasova koje je Sinovčić dobio nisu zanemarivi te da bi njegova nezavisna lista mogla zagorčati život donedavnim stranačkim kolegama iz HDZ-a. Ukoliko se pojavi u izbornoj utrci, mogao bi pridobiti dio glasova upravo iz biračkog tijela donedavnih stranačkih kolega. Najveću korist po toj logici imao bi oporbeni SDP, no u uvjetima gdje se okupljaju manje oporbene stranke i nezavisne liste, SDP je u poziciji kao i HDZ sa Sinovčićem.