Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Invalidi traže prostor za kreativne radionice

Autor: Ante Vidović

21.09.2012. 22:00
Invalidi traže prostor za kreativne radionice

Foto: Adam VIDAS



Članovi Udruge koji su oboljeli od mišićne distrofije i ostalih neuromuskularnih bolesti javnosti su ukazali na probleme koji ih muče te posebno ukazali na potrebu da se osigura održavanje radno kreativnih radionica


Rampa za invalide na ulazu u grad Zadar za nas invalide je beskorisna. Mi i dalje ne možemo ući u Grad bez nečije pomoći. Kako da dođemo do nje? Da vičemo ovdje ispred Grada na sav glas. Nije ništa bolja situacija ni s većinom drugih ustanova. Trideset i pet godina imao sam posebnu dozvolu da mogu ući automobilom na Poluotok, a onda su je u Gradu prije pet godina odlučili ukinuti. Tamo netko vozi auto po Poluotoku da prebaci kilogram kave, a ja ne mogu doći do liječnika, upozorio je na probleme svih invalida i svoje osobne stopostotni invalid Rajko Burčul iz Galovca jučer na druženju članova Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije održanom na Narodnom trgu u povodu Europskog tjedna mobilosti.
Članovi Udruge koji su oboljeli od mišićne distrofije i ostalih neuromuskularnih bolesti javnosti su ukazali na probleme koji ih muče te posebno ukazali na potrebu da se osigura održavanje radno kreativnih radionica. One su važna sastavnica rehabilitacijskog djelovanja za osobe oboljele od mišićne distrofije. Na njima se povećava neovisnost osoba u svakodnevnim aktivnostima, reintegrira ih se u društvo te im se omogućuje da se osjećaju potrebnima, korisnima, produktivnijima i zadovoljnijima, kako ističu u Udruzi. One se ne mogu održavati jer Grad Zadar još uvijek nije osigurao prostor, unatoč molbama iz Udruge.
– Već tri godine tražimo adekvatan prostor od Grada Zadra, ali još uvijek ništa nije riješeno. Pojave se neki, ali oni ne zadovoljavaju naše potrebe. Nama treba prostor od 100 do 120 četvornih metara u kojem bismo molgi održavati radionice. Nadam se da ćemo ovaj problem brzo riješiti uz pomoć odgovornih ljudi iz Grada. Mi distrofičari smo slabog srca pa vas molimo da bar vaše ne zataji, apelira Jozo Kasipović, voditelj sekcije osoba oboljelih od mišićne distrofije.