Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Izvedeno 15 kompliciranih operacija strabizma

Autor: Valentina Mlađen

21.09.2012. 22:00
Izvedeno 15 kompliciranih operacija strabizma

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Posebno bih istaknula kako su kolege već prije za pacijente postavili indikaciju za operaciju koju je dr. Boergen potvrdio. Među ovih 13 pacijenata koji su operirani ove godine bilo je i odraslih i djece, a iako postoji još onih koji bi došli u obzir nadamo se da ćemo i njima uspjeti pružiti istu priliku možda dogodine


Trinaestero pacijenata iz Hrvatske imalo je sreću da ih u Zadru ove godine operira, ili operaciju nadzire ugledni svjetski dječji oftalmolog prof.dr.med. Klaus-Peter Boergen s University eye clinic u Münchenu. Operacije su obavljene u sklopu tečaja trajne edukacije pod nazivom “Dijagnostički i terapijski postupci u strabologiji i dječjoj oftalmologiji” koji se održavao od 17. do 21. ovog mjeseca u Općoj bolnici Zadar.
Tečaj koji u Zadru okuplja oftamologe iz ostalih hrvatskih bolnica i gradova održava se četvrtu godinu za redom, a njegov rezultat je do sada 40-ak operiranih pacijenata koji su bolovali od kompliciranijih slučajeva strabizma, odnosno škiljavosti.
– Ovo je četvrta godina da nam profesor Boergen dolazi kao gost i kao prijatelj, a dio kolega koji se bave ovim određenim područjem oftamologije nisu prvi put ovdje. Izuzetno smo zadovoljni načinom na koji se profesor odnosi prema kolegama i pacijentima, rekla je voditeljica Odjela za oftamologiju Opće bolnice Zadar doc. dr. sc. Suzana Kovačević, dr. med tijekom konferencije za medije koja je u bolnici sazvana kako bi bili predstavljeni rezultati ovogodišnjeg tečaja koji kao i ranijih godina, obuhvaća stručna predavanja, radionice i operativni program s prijenosom uživo.
Prof. Boergen koji se medijima obratio na engleskom jeziku izrazivši nadu kako će i dogodine doći u naš, kako je rekao prekrasni grad, na 5. tečaj trajne edukacije.
– Uživam poučavati kolege koji su zainteresirani za ovo područje oftamologije. U mnogim državama ovo područje često se ignorira, iako je učestalost pojave strabizma od 3 do 5 posto u dječjoj dobi. Vrlo sam zadovoljan jer smo ove godine imali mnogo operacija dosta kompliciranih slučajeva strabizma, te mogu reći da sam jako zadovoljan rezultatima, rekao je prof. Boergen.
Ove godine u Općoj bolnici Zadar obavljeno je 15 operacija na 13 pacijenata. Kod dva pacijenta operacija je ponovljena kako bi rezultati bili što bolji. Dr. Kovačević posebno je naglasila sudjelovanje hrvatskih liječnika, polaznika tečaja na operacijama.
– Posebno bih istaknula kako su kolege već prije za pacijente postavili indikaciju za operaciju koju je dr. Boergen potvrdio. Među ovih 13 pacijenata koji su operirani ove godine bilo je i odraslih i djece, a iako postoji još onih koji bi došli u obzir nadamo se da ćemo i njima uspjeti pružiti istu priliku možda dogodine.


 PACIJENTI PODIJELILI ISKUSTVA




Uz prof. Boergena i liječnike na konferenciji za medije sudjelovalo je i nekoliko pacijenata. Oni su također željeli podijeliti svoja iskustva, a među njima je bila i desetogodišnja Jasmina Knežević iz Rovanjske.
– Kad sam čula da će me operirati najveći stručnjak u Europi bilo mi je jako drago. Bila sam uzbuđena i sretna jer ne dobivam baš svaki dan takvu priliku. Ako budem vježbala i trudila se, sigurno će sve biti dobro i veselim se tome, kazala je Jasmina.