Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Morović: Samo sam štitio prava radnika Nove zore!

Autor: Suzana Bandić

21.09.2012. 22:00
Morović: Samo sam štitio prava radnika Nove zore!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Bivši sindikalni povjerenik u PZ Nova zora, Nedjeljko Morović, optužen je da je lažnim svjedočenjem pogodovao Zlatku Kovačiću u dokazivanju nezakonitosti njegova otkaza u sudskom postupku. Tužio ga je upravitelj zadruge


Zbog optužbi da je počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza u postupku zbog nezakonitog otkaza Zlatku Kovačiću, zaposleniku u Poljoprivrednoj zadruzi Nova zora jučer je na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjeo Nedjeljko Morović. Bivši zaposlenik i sindikalni povjerenik optužen je da je 22. rujna u Zadru na glavnoj raspravi radi utvrđivanja ništavnosti odluke o otkazu Kovačiću dao lažni iskaz i tako stao u njegovu obranu zbog čega ga je potom, nakon što je taj sudski spor Kovačić i dobio, tužio Bartol Jelić, bivši upravitelj zadruge.
Optužen za laž na sudu
U optužnici stoji kako je Morović kao sindikalni povjerenik zadruge izjavio da ga nitko nije obavijestio o tome da se Zlatku Kovačiću namjerava dati otkaz, niti da je bio prisutan prilikom pokušaja da mu se uruči otkaz. Tvrdi se naime suprotno – da je on kao sindikalni povjerenik bio obaviješten i pismeno i usmeno te da je pismenu dostavnicu s tim sadržajem osobno i potpisao 21. siječnja 2008. godine, a na što se Morović kao sindikalni povjerenik oglušio uslijed čega je Općinski sud u Zadru donio odluku o nezakonitosti otkaza radniku Zlatku Kovačiću presudom od 22. siječnja 2008. godine.
Morović je jučer pred sucem Domagojem Kurobasom odbacio optužbe da je kao svjedok u tom postupku dao lažan iskaz ističući prije svega da je u to vrijeme bio na bolovanju. Također, spomenuo je kako je tada zbog zdravstvenih problema liječen u Vrapču te da nakon poziva na jučerašnje ročište u svojstvu okrivljenika doživio šok.
– Ja sam odavno raskrstio s Novom zorom. Ostajem pri svom ranije danom iskazu da nisam bio u radnom odnosu u vrijeme Kovačićeva otkaza, pa tako ni prisutan. O tome sam čuo tek iz treće ruke jer se šuškalo u selu – rekao je Morović dodajući kako se ne sjeća je li potpisao dostavnicu. Naglasio je kako se on kao sindikalni povjerenik o svakom otkazu očitovao te da se obično suprotstavljao.
– Ekipa je postavila Zlatka Kovačića, izmislila mu radno mjesto šefa servisa koje je bilo nepotrebno. Na kraju ga je ista ta ekipa optužila i dala mu otkaz. Bez obzira na moje mišljenje, ipak sam protiv svakog otkaza pa tako i ovoga Kovačiću – naglasio je Morović ističući kako se njegove zdravstvene teškoće očituju i u problemima s pamćenjem te da se razbolio radeći u Novoj zori gdje se zaposlio još 1989. godine. Godinu dana je proveo na ratištima, a potom se ponovno vratio u zadrugu gdje su se problemi u poslovanju zbog rata već počeli odražavati. Ubrzo je započela i prodaja imovine zadruge, a potom i privatizacija.
Sukob s nadređenima
U vrijeme kad su otkupom udjela većinski vlasnici Nove zore postali Željko i Miljenko Mikulić, Morović je bio izabran za predsjednika sindikata. Direktor zadruge u to vrijeme već je bio Bartol Jelić koji je sve do tada važeće akte stavio izvan snage čemu se on kao sindikalni povjerenik usprotivio kao i svim drugim odlukama koje su išle na štetu radnika. Stoga je ušao u sukob s rukovodećom garniturom u zadruzi, trpio šikaniranje, mobing, omalovažavanje što se na koncu odrazilo na njegovo zdravlje. Zbog toga je i otišao na bolovanje i to zbog visokog tlaka, poremećaja rada štitnjače i PTSP-a.
Suđenje se nastavlja.