Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HGSS spasio američkoga penjača na Paklenici

21.09.2013. 22:00
HGSS spasio američkoga penjača na Paklenici


Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) Zadar intervenirala je nakon pada mladoga američkog penjača u Kanjonu Paklenica, a penjač je pri padu zadobio ozljede glave, noge te je nakratko izgubio svijest, pa je nakon saniranja ozljeda, predan hitnoj pomoći, priopćio je HGSS.
Penjač je pao u smjeru Andy&Max u Kuku od Skradelin, prilikom ukapčanja međuosiguranja u drugoj dužini smjera. Spašavatelj je nakon nekoliko minuta stigao do unesrećenog penjača kojeg su njegovi kolege uspjeli spustiti do tla. Po dolasku na mjesto nesreće spašavatelj je pružio prvu pomoć, odnosno sanirao je ozljede penjača.
Akcija je završila u 17.15 sati kad je unesrećeni predan hitnoj pomoći. U akciji su sudjelovali član Stanice Zadar i djelatnik NP Paklenica.
HGSS stanica Rijeka uspješno je okončala trodnevnu potragu za starijim muškarcem na području Otrića kraj Opatije. Nestala osoba pronađena je u kanjonu nekog potoka, živa, dezorjentirana i vidno iscrpljena.
Jučer je okončana i trodnevna potraga za starijim mještaninom Pučišća na Braču. Muškarac je pronađen živ i bez ozljeda. Za njim su uz HGSS tragali i vatrogasci DVD Pučišća, te mještani pri čemu je angažiran i helikopter HRZ-a. Pronašao ga je jedan mještanin čak pet kilometara daleko od mjesta nestanka u jednoj napuštenoj poljskoj kućici.
U ove dvije višednevne potrage radi se o hrvatskim državljanima, a najčešći razlog ovakvih nestanaka osoba i potraga je demencija ili bolest.