Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kalinić i Iluridze odnijeli snove o bodu

21.09.2013. 22:00
Kalinić i Iluridze odnijeli snove o bodu


Zadar je na Poljud istrčao sa namjerom branjenja svog gola što se moglo zamijetiti po čudnoj, no suvisloj taktičkoj postavi trenera Milina. Dvostruki obrambeni blok su nazad činila petorica igrača: Vasilj, Neretljak, Con, Sarić i Bilaver dok u veznoj liniji su zaigrala pomalo neočekivana imena poput Hrgovića i Heistera računajući valjda na njihovu brzinu s kojom su trebali naškoditi visoko postavljenoj obrani Hajduka. Na nesreću za Milina nije mogao računati na Begonju koji je otpao u posljednji tren zbog bolesti, pa su uz gore spomenuti dvojac, Muić i Jerbić imali težak zadatak pronalaziti kanale do usamljenog Tadića u vršku napada. Plan je Zadra bio jasan. Što duže održati svoja vrata netaknuta kako bi kasnije dočekali nervozu ili kiks Hajdukovaca. Ipak taj plan je propao već nakon devet minuta igre.
Iluridze donio vodstvo
Maglica je ušao duboko u kazneni prostor Zadrana u 9. minuti te je dodao loptu prema Iluridzeu koji se nalazio u petercu. Lopta je zapela za nogu Neretljaka te je Gruzijac preostalo samo okrznuti loptu koja je promijenila smjer i otišla u nebranjeni dio mreže Matkovićeve mreže.
Mogao je Iluridze i do drugog svog gola u 20. minuti, no tada je bio malo neprecizniji te mu je oštar udarac sa visine šesnaesterca prohujao preko gola Zadra. Ni minutu nakon te prilike Gruzijca, Ivančić koji je ušao umjesto Vasilja u 16. minuti je bio u mat situaciji za izjednačenje. Uspio je doći nakon jedne duge lopte ispred svog čuvara Jonjića i krenuti prema Kaliniću koji je već bio savladan, ali prizemna lopta udarena sa 10 metara je prošla tik pored lijeve vratnice.
Nastupilo je nakon te prijetnje plavih za povratak u egal stvaralačko zatišje na terenu koje je potrajalo do 29. minute kad je Bukva opalio jednu loptu koja je na kraju išla preko grede. U 33. minute su Splićani dobili poklon koji nisu uspjeli iskoristiti. Neretljak se ničim ometan praktički sam na 40 metara od svog gola spotaknuo te je nekako u padu pokušao dodati loptu Matkoviću koji je krenuo sa svog gola. Pojavio se brzi Bukva te pokušao zaobići s loptom vratara Zadra, no srećom Matković je loptu uspio izbaciti izvan terena. Isti igrač ponovno je opasan u 42. minuti kad je imao i svoju najbolju priliku za gol. Dobar ubačaj Milića s lijevog krila bio je malo previsok za Maglicu i Iluridzea na pet metara. Došla je lopta do Bukve na drugoj strani čiji udarac je fijuknuo pored desne vratnice. Do kraja poluvremena Zadrani su uspjeli tek zaprijetiti preko Jerbića koji je pokušao udarcem sa 35 metara, no bezopasno za Kalinića.
Ivančić i Tadić prijetili
U nastavku prvu prijetnju su imali Zadrani. Ivančić je upornošću zaslužio slobodni udarac s lijeve strane kojeg je izveo Hrgović u 55. minuti. Odličan ubačaj na usamljenog Tadića koji je tukao glavom sa pet-šest metara, no točno u ruke Kalinića. Uzvraća odmah Hajduk preko svježeg Andrijaševića, ali je i taj udarac sa desetak metara bio samo lak plijen za vratara, ovog puta Matkovića. Milinovi igrači prijete ponovno u 58. minuti. Opet je Ivančić započeo akciju pronašavši dugom loptom Tadića koji je nadmudrio Jonjića, no skrenuo previše ulijevo te je nakon guranja lopte do kaznenog prostora uspio pronaći mjesto za udarac. Ali kao i tri minute prije Kalinić je bio na svom mjestu. U 64. Milić je zaprijetio nakon kornera Bukve volejom sa lijeve strane, ali i taj udarac je fijuknuo preko grede. U 68. minuti vrlo agilini Tadić je imao veliku priliku za izjednačenje izbivši sam pred Kalinića koji je po treći put izašao pobjednik u njihovim dvobojima obranivši čisti zicer. Nakon tih nekoliko opasnih prijetnji Zadra na Poljudu su počeli prevladavati žvizduci nezadovoljne Torcide, a i nervoza je bila sve opipljivija u redovima Splićana. Ta nervoza potrajala je sve do same završnice, jer Hajduk nije uspijevao nikako doći do drugog pobjedničkog gola, ali ni Zadrani nisu više bili toliko opasni izlaskom Tadića iz igre.
Mirisalo je na gol Hajduka u 84. minuti kad je Bencun propustio iskoristiti dobar ubačaj Bukve na drugu stativu, a još veću priliku zapucao je Bukva minutu kasnije nakon odlično poslužene lopte Kouassija. Mogao je birati Bukva sa nekih 10 metara u koju stranu će gađati, no pucao je preko gola. Odlučio je Kouassi sam u 86. minuti matirati Matkovića, ali i njegov lukav pokušaj sa dva metra s desne strane je bio neprecizan.
Srećom po Splićane, ti promašaji nisu došli na naplatu, jer se Zadar u posljednjim minutama nije uspio nametnuti za izjednačenje te je sudeći po tome zadovoljan sa minimalnim porazom napustio Poljud.


 HAJDUK – ZADAR 1:0


SPLIT – Stadion na Poljudu. Gledatelja: 8000. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar); pomoćnici: Goran Perica (Šibenik) i Ivica Radošević (Gospić). Strijelci: 1:0 Iluridze 9′. Žuti kartoni: Hrgović 9′, Jerbić 36′, Sarić 42′, Con 52′ (Zadar); Milić 81′ (Hajduk)
HAJDUK: Kalinić 7, Milović 6, Milić 6, Jonjić 5.5, Vršajević 6, Pašalić 6, Sušić 6, Iluridze 6.5 (Bencun od 62′ 5.5), Bukva 6.5, Kouassi 6 (Anđelković od 90′), Maglica 6 (Andrijašević od 53′ 6). Trener: Igor Tudor.
ZADAR: Matković 6, Vasilj (Ivančić od 16′ 6), Neretljak 5.5, Con 5.5, Bilaver 5.5, Jerbić 6, Sarić 6, Muić 6, Hrgović 6 (Terkeš od 67′ 5.5), Heister 5.5, Tadić 6 (Blažević od 78′). Trener: Ferdo Milin.