Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pisano blago zadarske Crkve na jednom mjestu

21.09.2013. 22:00
Pisano blago zadarske Crkve na jednom mjestu


Dan Državnog arhiva Zadar proslavljen je u petak u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević predstavljanjem Vodiča arhiva Zadarske nadbiskupije.
Vrijednu knjigu, inače u Hrvatskoj jedinstvenu predstavili su jedan od autora, dr. sc. Josip Kolanović i recenzent dr. sc. Miroslav Granić. Prigodne riječi uputili su zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, te ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić. Pozdravljajući okupljene Gverić je istaknuo kako nije riječ o običnoj knjizi, već o arhivskom vodiču kroz fondove i zbirke Arhiva Zadarske nadbiskupije.
– Ovaj vodič, koji je rađen sukladno principima suvremene arhivistike, objavljuje – i to po prvi puta – svo pisano blago višestoljetne povijesti zadarske Crkve. Ovo je, dakle, pomagalo koje istraživačima pomaže snalaziti se kroz obilnu dokumentaciju nadbiskupskog arhiva, kazao je ravnatelj DAZD-a istaknuvši kako je ovim vodičem Arhiv Zadarske nadbiskupije otvorio svoja vrata. Otvorio je vrata svoje prebogate povijesti svima zainteresiranima, svima koji bilo kao amateri, bilo kao profesionalni istraživači žele crpsti iz onog bogatstva koje su nam generacije prije nas ostavile u naslijeđe.
– I u tome je Zadarska nadbiskupija prva među svim crkvenim ustanovama na hrvatskim prostorima uopće. Vjerujemo da će ovaj naš primjer biti i ostalima poticaj da na ovakav način prezentiraju svoje arhive, kazao je Gverić. Najavio je skoro objavljivanje Vodiča kroz fondove i zbirke DAZD-a, kapitalnog djela koje je priredilo nekoliko arhivista.
Uz domaćine, zadarskog nadbiskupa i ravnatelja Državnog arhiva u Zadru, predstavljanju su nazočili: ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić sa zamjenikom Zlatkom Draganovićem, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo i ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković. Također, iz Zadarske županije nazočio je pročelnik Ivan Šimunić, a sa Sveučilišta dr. sc. Josip Faričić.