Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Živa književna riječ privukla zadarsku publiku

21.09.2013. 22:00
Živa književna riječ privukla zadarsku publiku


Uspjeh festival vjerojatno u velikoj mjeri duguje i nepretencioznosti, opuštenoj atmosferi u kojoj se o književnosti ne teoretizira zatvorenim terminima, već se ona živi kroz razgovor, čitanja, druženja u stankama


Na početku druge večeri književnog festivala u Zadru, KaLibar bestiVala u organizaciji nakladničke kuće Algoritam i lokalnih snaga okupljenih u udrugu ZaPis, činilo se kako se nakon prvog izuzetno dobro posjećenog dana publika pomalo istrošila. No već u pola sata od početka programa prostor između Kazališta lutaka i Sv. Dominika dupkom se popunio, a kako je večer odmicala kraju publika je samo nadolazila.
Treba istaknuti još jednu stvar, a to je da je ovaj festival, što se tiče publike, u potpunosti ispunio svoju svrhu. Intencija organizatora bila je dovesti živu književnu riječ, najuspješnije hrvatske pisce današnjice na otvoreno i povezati ih s čitateljima. Tako su s jedne strane u publici sjedili čitatelji svih uzrasta, a s druge mlada lica studenata koji su se probudili iz letargije i prepoznali da se u gradu događa nešto dobro što bi mogli iskoristiti kao jedinstvenu priliku da izvan većih gradskih centara porazgovaraju s piscima, kupe knjigu po povoljnim cijenama na štandu Algoritma i dobiju potpis pisca.
Uspjeh festival vjerojatno u velikoj mjeri duguje i nepretencioznosti, opuštenoj atmosferi u kojoj se o književnosti ne teoretizira zatvorenim terminima, već se ona živi kroz razgovor, čitanja, druženja u stankama, a otvoreni prostor daje slobodu posjetiteljima da protegnu noge, da uzmu nešto za osvježenje, u svakom trenutku povire na Poljanu Branka Stojakovića bez obveze.
Druga večer bestiVala počela je s predstavljanjem zbirke poezije Bulevar narodne revolucije autora Marka Tomaša, a uz moderiranje urednika Algoritma Krune Lokotara i pisca Predraga Lucića.
 – Marko je u Splitu vodio knjižaru Utopia, jednu od onih knjižara kakve moraju propasti. Bila je ona puna stripova, ploča, časopisa i ljudi koji uglavnom nemaju para, rekao je Lucić predstavljajući autora. Marko Tomaš (1978.) rođen je u Ljubljani, a adresa mu je na neko vrijeme bila i u Sarajevu, Somboru, Mostaru, Zagrebu, Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru.
Nakon predstavljanja Bulevara narodne revolucije na jednostavnu pozornicu su sjeli pisci Ivo Balenović, Kristian Novak, Emir Imamović Pirke, Antonio Barišić i Igor Eškinja. Razgovor je vodio Kruno Lokotar, a pisci su u vrlo opuštenoj atmosferi, uz čitanje ulomaka iz svojih djela, odgovarali na vruća Lokotareva i Pirkeova pitanja. Balenović, najpoznatiji kao autor Metastaza i Ljudoždera vegetarijanca, čitao je najnoviji roman “2084. Kuća velikog jada”, u kojem je publika mogla čuti nešto drugačijeg Balenovića koji ih je nasmijao do suza. Antonio Veršić predstavio se svojim prvim djelom Srest ćemo se opet, Kristian Novak i Igor Eškinja (član ZaPisa) dijalektalnom prozom, a Emir Imamović Pirke duhovitim romanom Treće poluvrijeme.