Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kotlar: “Neki moji vojnici morat će reći da ih je Kapetan Dragan zaštitio”

21.09.2016. 22:00
Kotlar: “Neki moji vojnici morat će reći da ih je Kapetan Dragan zaštitio”


Suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetanu Draganu, u Splitu, suđenje je najvišem rangiranom ratnom zločincu za zločine počinjene na prostoru Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. Dragan Vasiljković nije bio samo jedan od običnih zapovjednika neprijateljskih srpskih paravojnih postrojbi o čemu govore ne samo hrvatski pravosudni izvori, nego i natpisi sa srpske strane.
Sumnjiči ga se da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, kažu u Državnom odvjetništvu. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Kad su, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.
Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Danijel Kotlar i ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije ratovao je protiv postrojbi kapetana Dragana. Za vrijeme dok je Vasiljković bio u ekstradicijskom pritvoru u Sidneyu rekao je kako se potvrđuje stara izreka da je pravda spora i nedostižna.
– Konačno će netko odgovarati za zločine počinjene na području zadarskog zaleđa. No isto tako znam da će neki moji vojnici na sudu morati reći da ih je kapetan Dragan zaštitio u Biljanima da ih ne ubiju njegovi vojnici. No ti isti vojnici palili su i pljačkali, te vjerojatno i ubijali pod njegovim zapovijedanjem u nekim drugim slučajevima. Samim time što je kao dragovoljac stigao iz Australije boriti se protiv legalno priznate države Hrvatske, svrstava ga u red terorista koji sami rade ili omogućuju drugima da čine zločin, izjavio je tadašnji dožupan Danijel Kotlar.
Protiv Knindža kapetana Dragana ratovao je i današnji predsjednik udruge veterana 84. gardijske bojne Termiti Tihomir Bakarić. Kao zapovjednik izviđačko-diverzantskog voda 7. domobranske pukovnije 19. ožujka 1993. sudjelovao u ponovnom zauzimanju Škabrnje.
– Tih dana ubijeni su pripadnici Zrakoplovne baze Zadar Mladen Veleslavić, Marijan Grdović, Milan Braco Mrdalj iz Sukošana, Marin Jerak, Šime Smolić i Darko Torbarina iz Debeljaka, te pripadnici 7. DP Zoran Bašić, Slavko Erak, Rade Bilaver iz Škabrnje i Ivan Klarin iz Zadra. Poginuli su u okršaju s Knindžama, a njihova tijela našli smo kraj puta. Vidjelo se da, nažalost, nisu bili spremni za prvu crtu bojišnice na koju su poslani nakon što su s položaja otišli pripadnici HOS-a, rekao je Bakarić prisjetivši se kako su desetorica njihovih suboraca zarobljeni u Marinovcu i odvedeni najprije u Nadin gdje su odmah pretučeni i maltretirani. Na sreću, svi su se vratili iz zarobljeništva.
– Po mom mišljenju Knindže su bile najjača postrojba neprijateljske vojske i vidjelo se da su dobro obučeni i vrlo opasan protivnik koji ne preza od ničega, smatra Bakarić.