Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sessa: Vidi nas se kao kastu dovoljnu samu sebi

22.09.2017. 12:03
Sessa: Vidi nas  se kao kastu  dovoljnu samu  sebi


 Suvremeno sudstvo i povjerenje u javnost, tema je 3.  Međunarodne konferencije sudaca koja se u Zadru održava kroz dva  dana. Otvorena je minutom šutnje za tri žene ubijene u sudnici  1999. godine.
Skup je okupio 90 sudaca iz 22 zemlje, a u ime organizatora okupljene je pozdravila Jadranka Nižić Peroš, predsjednica Udruge hrvatskih  sudaca, ogranka Zadar.
– Prve dvije konferencije koje su se također održale u Zadru rezultirale su velikim interesom sudionika, te potrebom za nastavkom rada. O  velikom interesu govori i broj sudionika ovogodišnje konferencije, a  skup osim stručnog ima i društveni značaj. Prvi put u Hrvatskoj će suci  raspravljati o ulozi medija u pravosuđu, s ciljem ulaska u društvo. Uvjerena sam kako ćete svojim iskustvima u diskusiji dati doprinos, poručila je Nižić Peroš.
Domaćin i suorganizator konferencije je Sveučilište u Zadru u čije se  ime okupljenima obratila rektorica dr. sc. Dijana Vican, posebno pozdravivši one koji su prvi put u Zadru.
Budući da se konferencija održava na području Zadarske županije  sudionicima se obratio i župan Božidar Longin.
– Veseli nas što se konferencija održava u našoj županiji. potvrda je to  dobre organizacije, ali i toga da smo se pokazali kao pravi domaćini.  Vladavina prava je jedna od najviših vrednota naše države. Vaša uloga  osobito je važna u trenucima kriza, ako padne povjerenje u druge dvije  grane vlasti. Živimo u vrijeme u kojem su sve temeljne vrijednosti relativizirane, stoga je iznimno važno povjerenje u pravosuđe, kazao je  Longin.
Đuro Sessa, novi predsjednik Vrhovnog suda, koji je dugo bio predsjednik nacionalne udruge sudaca, kazao je kako su teme kojih se dotiču važne i usko povezane s temama o kojima se malo govoiri u zadnje  vrijeme, a to su integritet sudaca i loša percepcija u javnosti.
– Vidi nas se kao kastu dovoljnu samu sebi. Suci nisu tu da bi ih  stranke voljele, već da rade neovisno. Na nama je ukloniti razloge za  kritiku, poručio je Sessa.