Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bašić: Presudilo je imenovanje škola hrvatskim velikanima?

Autor: Siniša Klarica

21.10.2008. 22:00
Bašić: Presudilo je imenovanje škola hrvatskim velikanima?


Županijska vijećnica i nekad jedna od najpoznatijih zadarskih HSP-ovki Jasminka Bašić, sredinom ovog mjeseca prešla je u HDZ. Bašić je nakon prošlih parlamentarnih izbora, odlukom časnog suda, izbačena iz HSP-a. Iako kaže da ni dan danas ne zna razloge svog izbacivanja iz stranke, otvoreno  je stala na stranu bivšeg predsjednika zadarskih pravaša Danijela Kotlara, ali je u svojim istupima aludirala na tadašnjeg županijskog predsjednika Ivana Miličevića, spominjući ga neizravno kao osobu koja se okoristila kohabitacijom HSP-a i HDZ-a na županijskoj razini. Ekspresno, sastao se sud časti, za kojeg Bašićeva ne zna da je ikad postojao, i isključio je je iz stranke.
– Nažalost bilo je i drugih koji su mislili kao i ja. Nakon debakla na izborima, članovi zadarskog HSP-a su rekli: “Car je gol!” Isti ti kasnije su digli ruku za moje izbacivanje iz stranke, ponovila je Jasminka Bašić, odbivajući svaku pomisao da joj je HDZ nudio neku istaknutu poziciju.
Bašić je još za članstva u HSP-u ponudila i razradila nekoliko programa, vezanih za odgoj i obrazovanje. O razlogu zašto je prešla u najjaču stranku, kazala je:
– Presudilo je županovo prihvaćanje mojih projekata na posljednjoj sjednici Skupštine Zadarske županije. Radi se o preimenovanju škola imenima znamenitih ljudi iz hrvatske povijesti i to baš sad, kad se mijenjaju statuti škola. Drugi projekt je uvođenje pilot-projekta prometnog odgoja u srednjim školama. Po njemu bi se učenici prvih dvaju razreda upoznavali sa štetnim posljedicama ovisnosti o alkoholu i drogama. Učenici trećeg razreda polagali bi testove i prvu pomoć, a maturanti bi s maturom trebali dobiti vozačku dozvolu. Za one koji pohađaju trogodišnje obrazovanje, program prometnog odgoja bi se posebno prilagodio. Iako sam je uvijek slovila kao borac protiv vjetrenjača, shvatila sam da su to su projekti koji se ne mogu realizirati ako nemaš potporu vlasti, pa sam tako 16. listopada, nakon povratka sa seminara u Vukovaru, ispunila pristupnicu HDZ-a.