Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Astronomski podaci na instalaciji Pozdrav Suncu

Autor: Petra Mičić

21.10.2009. 22:00
Astronomski podaci na instalaciji Pozdrav Suncu

Foto: Tomislav JERAK



Što se tiče odnosa veličina Sunca i planeta na instalaciji Pozdrav Suncu, one su apsolutno realne, ali udaljenosti između planeta nipošto nisu i ne mogu biti realne. Kada bi to bilo tako, Merkur bi se nalazio u Foši, Zemlja u Arbanasima, a Neptun iza Šibenika, naglašava dr. Klarin


U sklopu tematskog bloka “Astro Zadar” u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice predavanje je održao dr. Maksim Klarin pod nazivom “Astronomski podaci na instalaciji Pozdrav Suncu”, a predavanje je organizirala Gradska knjižnica Zadar i Astronomsko astronautičko društvo Zadar.
Predavanje je održano u utorak 20. listopada, a osnivač studija pomorstva u Zadru, stalni član Znanstvenog vijeća za pomorstvo, Sekcije za morsko brodarstvo HAZU, autor brojnih članaka i udžbenika dr. Maksim Klarin, predstavio je povijesni razvoj i značenje astronomskih tablica, koje datiraju još od Ptolomeja te je nazočnima pojasnio što točno znače podaci na zadarskoj instalaciji Pozdrav Suncu.
– Zadar je zbog atraktivne instalacije “Pozdrav Suncu” dobio veliku pažnju i značaj u svijetu te je intalacija pobudila interes mnogih. Ipak instalacija osim atraktivnog izgleda sadrži podatke koji se nalaze u prstenu oko “Pozdrava Suncu”, točnije radi se o astronomskim tablicama koje se prilagođene geografskoj širini i kalendaru grada Zadra, kazao je dr. Klarin.
Predavanje je uz projekciju obuhvatilo kontekst u kojem su nastale i takozvane Zadarske astronomske tablice, za koje Klarin smatra da su bliske Alfonsovim astronomskim tablicama, a nastale su u sklopu kalendara Sv. Krševana, negdje oko 1292. ili 1293. godine.
– Zadarske astronomske tablice otkrivene su 1964. godine u fundusu Bodleian Library u Oxfordu, a belgijski znanstvenik van Dijk ih je datirao u 1292.-93. godinu. Kao mjesto nastanka im je određen samostan Sv. Krševana, prvenstveno zbog podudarnosti proslave svetaca koji su karakteristični za Zadar s kraja 13. stoljeća, kao što su, naprimjer, Sv. Zoilo ili Sv. Maura. Ipak Zadarske tablice su nastale u sklopu svjetovnog dokumenta, kalendara, a upravo zbog zadarskih svetaca, tablice su identificirane kao zadarske, ističe dr. Klarin.
Kalendar je sadržavao datume, oznake dana u tjednu, imena svetaca, imena Mjesečevih ciklusa, deklinacije i meridijanske visine Sunca, vrijeme dnevnog svjetla te položaj Sunca u Zodijaku. Smatra se da je sastavljen prije gregorijanske reforme te se sastoji od tri dijela, a podaci iz trećeg dijela su zapisani na Pozdravu Suncu.
No, podaci u ovim tablicama odgovaraju nekom mjestu koje se nalazi na sjevernoj geografskoj širini između 37 stupnjeva i 20 minuta do 37 stupnjeva i 40 minuta pa to stoga nikako ne može biti Zadar koji se nalazi malo iznad 44. stupnja sjeverne geografske širine. Dr. Klarin zaključuje da su Astronomske tablice koje nazivamo zadarskim zapravo sastavljene od dva dijela od kojih je jedan kao kalendar nastao u Zadru, dok je drugi pridodan i nastao je na području rečene geografske širine i tadašnjim kanalima putovanja robe, ali i informacija dospio u Zadar, a stvoren je u svrhu orijentacije. Unutar rečene geografske širine nalaze se i takva znanstvena i kulturna središta kao što su Sevilla, Cordoba, Cartagena, Catania ili Siracusa.
– Moram naglasiti da za ove tablice imamo potpuno pravo reći da su zadarske, s obzirom da ni Madridski ili Dresdenski kodeks nisu nastali u gradovima po kojima nose imena, našle su u današnje doba satelitske navigacije, jedan drugi vid života, a to je uklapanjem u instalaciju Pozdrav Suncu na kojemu su predstavljene njihove astronomske vrijednosti na obodnici kruga koji instalaciju zatvara. Što se tiče odnosa veličina Sunca i planeta, one su apsolutno realne, ali udaljenosti između planeta nipošto nisu i ne mogu biti realne. Kada bi to bilo tako, Merkur bi se nalazio u Foši, Zemlja u Arbanasima, a Neptun iza Šibenika, naglašava dr. Klarin.
U svakom slučaju, Zadarske astrološke tablice imale su veliki utjecaj na geografska otkrića, jer su rađene u opservatorijima u Portugalu, a sačuvane su u samostanu Sv. Krševana.
Zadar je grad u kojemu su astronomija, navigacija i geografija bile veoma bitne pa su tako i stare astronomske tablice našle svoje mjesto tik uz more, na modernoj zadarskoj instalaciji Pozdrav Suncu.