Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dodijeljena priznanja najzaslužnijima u turizmu

Autor:

21.10.2009. 22:00
Dodijeljena priznanja najzaslužnijima u turizmu

Foto: Adam VIDAS



Zadarski list u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije dodijelio je nagrade najzaslužnijim pojedincima i ustanovama za odlične ovogodišnje rezultate Zadarske županije u turizmu, a sve u sklopu akcija Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad, Biramo najljepši vrt i Biramo najrestoran i najkonobu s izvornom gastroponudom. Riječ je o akciji koju Zadarski list zajedno sa svojim partnerom TZ Zadarske županije provodi osmu godinu zaredom i koja je sastavni dio akciji Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice. Naša akcija je kao i uvijek do sada nadograđena i nagradama za pojedinačne objekte ili sadržaje turističke ponude predviđene pravilnikom akcije Plavi cvijet.
Tijekom ljeta u redovnom prilogu Zadarskog lista Ekoturist 023 predstavljena su sva naša mjesta od Zadra pa do rubova Velebita i Starigrada, pučinskih otoka s Božavom i Salima, paškog dijela naše županije i kompletna obala do Pakoštana. Također, predstavljeno je sedam vrtova te desetak restorana i desetak konoba pri čijem predstavljanju smo stavljali naglasak na hranu koju pripravljaju na bazi tradicije uz neizostavnu primjesu vlastite kreativnosti.
Članovi povjerenstva, koje uz predstavnike TZ Zadarske županije, čine i predstavnici Gospodarske komore te Zadarskog lista, tvrde da je vidljivo poboljšanje iz godine u godinu, ali moramo biti iskreni prema sebi – još uvijek i dodatnih poslova na uređenjima naših mjesta. Cvjetnost je sve veća, smeđa i općenito turističko-informativna signalizacija jača, klupice i koševi za smeće, briga o okolišu raste. Sve je više i Plavih zastavica, sve veći broj jedinica lokalne samouprave ulazi u goleme projekte odvodnje, kanalizacije i pročišćivača. Preglednih karti mjesta kao i info-punktova sve je više. Suveniri su sve bolji, a domaći proizvođači nakita, ukrasnih predmeta i suvenira pokušavaju se i uspijevaju probiti kroz šumu dalekoistočnih “autentičnih” jadranskih suvenira. Manifestacija je puno te smatramo da se Zadar, ali i niz drugih ovdašnjih mjesta u rekreaciji, zabavi i animaciji, ali i nekim značajnijim estradnim i kulturnim dosezima vinuo na vrh zemlje kao grad događaja. Osim sunca i mora, ove je godine posebice došlo do izražaja i ostalo što nudimo gostima.
U najtežoj sezoni u desetljeću ipak smo uspjeli pa govorimo i o rekordnoj sezoni za hrvatski i ovdašnji turizam, barem kad su u pitanju dolasci i noćenja gostiju, dok ćemo one financijske učinke po mjerenjima Hrvatske narodne banke saznati naknadno. Zadarska županija potvrdila je svoje čvrsto četvrto mjesto u zemlji po broju gostiju i noćenja, a s rastom od jedan posto i ulogu uspješnih sredina. Iz godine u godinu unatoč nedostatku velikih gradnji, ako izuzmemo trenutačni projekt Punta Skale još u nastavku, uspijeva ova sredina uvećati svoj udjel u hrvatskom turizmu od nekadašnjih 10-ak do sadašnjih 13 posto. Stoga svakako zavrjeđuju dodjelu nagrada i na ovoj našoj razini.
Kao najzaslužnije za dobre turističke rezultate nagrađeni su grad Zadar u kategoriji gradova s više od 20.000 stanovnika. Podsjetimo da je u nagrađivanju gradova metodologija HTZ-a donijela promjenu, razvrstavši ih po broju stanovnika te je bio Zadar naš kandidat među gradovima s više od 20.000 stanovnika. Ipak Zadar nije kandidiran samo zato što je jedini u toj kategoriji, jer ga se moglo i ne kandidirati, kao što je to slučaj s Rijekom u Primorsko-goranskoj županiji. Uostalom, već se zna da je Zadar i nositelj Plavog cvijeta brončanog sjaja s trećim mjestom u svojoj kategoriji u Hrvatskoj, a mnogi misle da zavrjeđuje i bolje, što tijekom idućih godina treba potvrditi.
Najboljim u kategoriji do 10.000 stanovnika proglašen je Biograd na Moru. Nagrada za najuređeniji trg pripala je Spomen parku Petra Zoranića – Ninjanina u Ninu, nagrada za najuređeniju plažu plaži Dražice u Biograd na Moru, najuređeniji TIC je TIC općine Starigrad.
Vrt obitelji Lenkić iz Bibinja proglašen je najljepšim u Zadarskoj županiji, a vlasnicima nagrada od 2.000 kuna u dogovoru s TZ-om. Priznanje za najbolju turističku ponudu povjerenstvo je dodijelilo Garden festivalu, nagrada za suvenir godine baziran na autohtonosti, originalnosti i tradiciji pripala je Suvenirskom programu paketu Solane Nin. Dario Profaca dobio je priznanje kao zaslužni pojedinac u turizmu za, najjednostavnije kazano, životni i radni vijek posvećen turizmu te time doprinos turističkom razvoju Zadra i Zadarske županije. Posebno priznanje za unaprjeđenje turističke ponude dodijeljeno je Muzeju antičkog stakla u Zadru za unaprjeđenje naše kulturne ponude čime su u prvoj godini djelovanja privukli iznimnu pažnju svake pa i turističke javnosti. Posebno priznanje dodijeljeno je i Jedriličarskom klubu Uskok za afirmaciju Zadra kao nautičkog i jedriličarskog centra. Također posebno priznanje dodijeljeno je i Gradu Pagu za organizaciju obilježavanja 50. godišnjice manifestacije “Paški ljetni karneval”.
U gastroponudi stvari su svake godine sve bolje. Riječ je o specifičnoj akciji u kojoj se ne nagrađuje restoran u klasičnom izboru koji objedinjuje ukupnost ponude od parkinga, uređenosti, pogleda, čistoće, toaletnih prostorija i kuhinje, osoblja itd., već je naglasak na izvornosti gastroponude, dakle, afirmaciji ovdašnje tradicije, naravno, uz dodatak kreativnosti. Ove godine nagrada za najbolji restoran otišla je restoranu Marine olive island u Sutomišćici, a priznanje za najbolju konobu konobi Branimir u kraljevskom gradu Ninu.
Za kraj podsjetimo da će ove godine predstavnici s ove turističke regije u Bolu na Danima hrvatskog turizma i dodjeli Plavog cvijeta HTZ-a preuzeti dvije nagrade. Ostaje nam vidjeti i eventualne dobitnike u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku Hrvatske gospodarske komore i HRT-a koja se od prošle godine održava zajedno s akcijom HTZ-a. Tu je Čovjek ključ uspjeha u kojem će slaviti jedan djelatnik s našeg područja.
Priznanje svim građanima
Pročelnik Upravnog obora za gospodarstvo Grada Zadra Alan Kociper prezuo je nagradu Grada Zadra koji je proglašen najboljim u kategoriji gradova s više od 20.000 stanovnika. Ponovimo da je Zadar na državnoj razini u ovoj kategoriji nositelj Plavog cvijeta brončanog sjaja.
– Zahvalan sam svima na uručenom priznanju. Ovo priznanje namijenjeno je našim građanima, turističkim djelatnicima i svima onima koji su pridonijeli turističkom razvoju Zadra i iznijeli još jednu turističku sezonu za nama, rekao je Alan Kociper.
Biograd najljepši do 10.000 stanovnika
Povjerenstvo je nagradu za najuređenije naselje do 10.000 stanovnika dodijelilo Biogradu na Moru, kandidirajući ga kao ovdašnjeg prvaka cvjetnosti i hortikulture te rivijernosti i za nacionalnu nagradu.
– Ova nagrada je poticaj svima nama da nastavimo s ulaganjima u turizam i dobrim radom. Mi naš turistički rejting podižemo iz godine u godinu. Naš cilj je prvenstveno učiniti Biograd ugodnim i ljepšim mjestom za život našim stanovnicima, a kada je njima ugodno, bit će i našim gostima, rekao je dogradonačelnik Biograda na Moru Marijan Stopfer.
Najljepši trg u kraljevskom Ninu
Nagrada za najuređeniji trg pripala je Spomen parku Petra Zoranića – Ninjanina u Ninu.
– Jako smo zadovoljni što je povjerenstvo procijenilo da je to najljepše uređena površina u našoj županiji. Za nas ovo priznanje znači da je prepoznat napor Nina, turističke zajednice i uprave grada, ali nas i obvezuje da se još više brinemo o parkovnoj površini i pripremimo je da bude još veća turistička atrakcija, rekla je kao zahvalu za priznanje Marija Dejanović, direktorica TZ Nin.
Nagrade kao dokaz uspješnog rada
Najljepšom plažom u Zadarskoj županiji proglašena je plaža Dražica u Biogradu na Moru. Priznanje je preuzeo direktor TZ Biograd na Moru Ivo Eškinja.
– Ova priznanja koja je Biograd na Moru dobio dokaz su našeg uspješnog rada na svim razinama. Biograd bilježi odlične rezultate u ovoj kriznoj godini, znatan porast broja dolazaka gostiju i noćenja. To samo potvrđuje da smo mi uspješno pozicionirali Biograd na europskim i svjetskim turističkim kartama, rekao je Ivo Eškinja.
Tradicionalna arhitektura osvojila povjerenstvo
Ove godine najuređeniji TIC je TIC općine Starigrad.
– S nagradom smo, naravno, jako zadovoljni. Evo, što se tiče uređenja našeg turističko-informativnog centra u Starigradu za koji smo i dobili ovo priznanje, radi se o jednom rustikalnom prostoru pa nam je jako drago da se ta stara zgrada uspjela sačuvati i da ona odiše onom jednom tradicionalnom arhitekturom. Stalno nadopunjavamo ponudu TIC-a i unaprjeđujemo organizaciju njegova rada, a s tim ćemo sigurno nastaviti i u budućnosti u ostalim elementima ponude i sadržaja te se nadamo daljnjim priznanjima u budućnosti, rekla je Marjana Marasović, direktorica TZ Starigrad.
Najljepši vrt potvrđen drugu godinu zaredom
Drugu godinu zaredom vrt obitelji Lenkić iz Bibinja proglašen je najljepšim u Zadarskoj županiji.
– Nagradom smo zadovoljni i iznenađeni, a trudit ćemo se da iduće godine bude još bolje, mi ćemo se truditi kao i do sada. Nismo baš očekivali nagradu s obzirom da smo je dobili i prošle godine, kao što sam rekla, zaista smo se iznenadili. Vidjeli smo, naravno, u novinama i ostale vrtove u konkurenciji i svi su bili jako lijepi, ali nekako je meni moj najljepši. Znate kako kažu, svatko voli svoje najviše, rekla je Ljiljana Lenkić.
Nastavlja se slavlje Garden festivala
Priznanje za najbolju turističku ponudu povjerenstvo je dodijelilo Graden festivalu.
– S nagradom smo, svakako, zadovoljni i ona nam je poticaj da nastavimo s cijelom ekipom koja je bila i koja je sve to uspjela odraditi. Mi ćemo se potruditi da dogodine to napravimo još bolje i da još poradimo na cijelom događaju, a možda malo i na uređenju i funkcionalnosti. Nadamo se i daljnjoj podršci od grada, županije i svih ljudi, rekao je Ante Kuštero, voditelj Garden festivala.


Prepoznata autohtonost i originalnost
Nagrada za suvenir godine baziran na autohtonosti, originalnosti i tradiciji pripala je suvenirskom program paketu Solane Nin.
– Oduševljeni smo nagradom jer stvarno ulažemo puno truda i novaca kako bismo imali što bolju ponudu. Došla sam kao zamjena direktora koji je u Zagrebu na sajmu Etno-eko. Zahvaljujem na prepoznatljivosti i što je baš jedan tako čisto domaći proizvod dobio takvu nagradu. To priznanje za nas je samo poticaj da se još i dalje radi na prezentaciji tako klasičnog domaćeg proizvoda kakvih je sve manje i koji je, nažalost, podcijenjen, rekla je Mila Pantalon.


Nagrada za život
Posebno priznanje kao zasluženi pojedinac u turizmu za, najjednostavnije rečeno, životni rad i trud posvećen turizmu i doprinos turističkom razvoju Zadra i Zadarske županije dobio je Dario Profaca.
– Nisam baš očekivao nagradu, ona je došla nakon mog radnog vijeka. Mogu reći da u zadnje vrijeme ljudi s kojima ja radim nisu baš skloni ovakvim manifestacijama, tamo se baš i ne cijeni stručnost i znanje. Osobito mi je drago što nagrada dolazi od kolega, ljudi iz struke koji znaju što je posao i koji znaju što je to raditi u turizmu četrdeset i više godina, rekao je Profaca.




Nagrađen rekordan uspjeh u prvoj godini rada
Iako radi tek godinu dana Muzej antičkog stakla zasluženo je dobio posebno priznanje za unaprjeđenje kulturne ponude.
– Počašćeni smo s primljenom nagradom i mislim da je dovoljno reći da imamo svaki razlog da budemo zadovoljni podacima koji govore o ljetu s obzirom da smo tek otvoreni u svibnju ove godine. Ova nagrada je, naravno, poticaj da nastavimo što bolje i posjetiteljima pružimo što bolju sljedeću sezonu i što bolju ponudu. Konstantno se unaprjeđujemo, a tako ćemo i nastaviti. Ovo priznanje je samo znak da smo na dobrom putu, rekao je Berislav Štefanec, kustos u Muzeju antičkog stakla.


Jedriličari se vraćaju kao turisti
Posebno priznanje dodijeljeno je i Jedriličarskom klubu Uskok za afirmaciju Zadra kao nautičkog i jedriličarskog centra.
– Ovo nam je prvi put da dobivamo priznanje ovakvoga tipa jer uglavnom su naša priznanja i nagrade sportskoga karaktera. Ugodno smo iznenađeni što je prepoznat i ovaj segment od strane Zadarskog lista i TZ Zadarske županije. Naš trud se vidi i u tome što se strani jedriličari koje dovodimo u Zadar na natjecanja vraćaju u ovaj grad i kao turisti, ali i da bi trenirali, rekao je predsjednik Jedriličarskog kluba Uskok Ive Mustać.


Posebno priznanje paškim karnevalistima
Grad Pag dobio je posebno priznanje za organizaciju i obilježavanje 50. godišnjice manifestacije “Paški ljetni karneval”.
– Moram priznati da smo očekivali nagradu za tu 50. godišnjicu karnevala jer ipak je to najstariji karneval u Hrvatskoj. Pažani stvarno žive za taj karneval i, rekli bismo: ako se Pažani gdje mogu okupiti, to je karneval. Ove godine imamo zimski karneval i očekujemo zvučne goste. Ljudi su ti koji su dobili ovu nagradu jer ovo je priznanje karnevalistima zbog kojih je karneval svake godine tako uspješan, rekao je gradonačelnik grada Paga Ante Fabijanić koji je preuzeo nagradu.


Vrhunsko kulinarsko umijeće rezultiralo nagradom
Nagrada za najbolji restoran ove godine otišla je restoranu Marine olive island u Sutomišćici.
– Iznenađen sam prvo iz razloga što je u tako velikom izboru u Zadarskoj županiji baš naš restoran prepoznat i zapažen. Vjerujem da najveća zasluga ide našem vrhunskom kuharu Mariju Bernatoviću koji je odradio ovu sezonu fantastično. Sa svojim kulinarskim znanjem koje je stekao vani spojio je moderno, tradicionalno, autohtono, mediteranski i to uklopio u našu prekrasnu Marinu na Ugljanu, rekao je Gordan Perić, direktor Marine olive island.


Delicije u autohtonom ambijentu
Priznanje za najbolju konobu otišlo je konobi Branimir u kraljevskom gradu Ninu.
– Otkada smo otvoreni stalno smo u konkurenciji za priznanje i ne mogu reći da sam očekivao priznanje, ali sam se nadao. Mi se trudimo raditi najbolje što možemo, imamo odličnu poziciju kojom su gosti uglavnom oduševljeni, ambijent je autohton što je vrlo važno, a i konoba je rađena za veći kapacitet pa možemo primati veće grupe ljudi. Priznanje je uvijek poticaj, ali i odgovornost. Ako ti netko oda priznanje, to znači da misli da nešto vrijediš i to treba opravdati, rekao je vlasnik konobe Branimir Božidar Tartaro.