Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ciljana publika – studenti nautike

21.10.2010. 22:00
Ciljana publika – studenti nautike


Knjiga donosi sve zadnje spoznaje iz meteorolgije i primjene te meteorologije na pomorstvo. Želja mi je bila prikazati pomorcima i onim drugim korisnicima na moru da vide što mogu očekivati od vremena, kaže dr. Gelo


Sveučilište u Zadru nastavlja s izdavanjem djela svojih djelatnika. Zahvaljujući postojanju Sveučilišne knjižare distribucija tih djela je jednostavnija, a ona postaju lako dostupna svim studentima. Na policama knjižare odnedavno se može naći i knjiga dr. Branka Gele s Odjela za promet i pomorstvo u Zadru pod nazivom “Opća i pomorska meteorologija”. Svoju prvu promociju knjiga je doživjela danas u Studentskom klubu “Božo Lerotić”, a na promociji su o knjizi govorili pročelnik Odjela za promet i pomorstvo u Zadru dr. Leonardo Marušić, recenzent dr. Milan Hodžić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u Splitu te sam autor.
Dr. Leonardo Marušić pozdravio je inicijativu autora i istaknuo važnost izdavanja literature takve tematike na hrvatskom jeziku.
– Knjiga ove tematike na hrvatskom jeziku gotovo pa i nemamo. Ciljana publika su prvenstveno studenti nautike koji u svom programu imaju i kolegij Meteorologija. Nadamo se da će knjiga naći put i do drugih sveučilišta i fakulteta u Hrvatskoj koji se bave ovom tematikom, a možda i šire jer literatura na ovu tematiku jako je oskudna, istaknuo je Marušić na predstavljanju. Dr. Hodžić kao recenzent govorio je o knjizi s povijesnog gledišta plovidbe i njene povezanosti s meteorologijom od davnih dana te o meteorološkim posebnostima jadranskog akvatorija.
Na samom kraju okupljenima se obratio i sam autor. Nakon zahvale istaknuo je kako se nada da će knjiga pronaći svoju publiku i postići cilj da pomogne studentima u učenju, ali i široj publici koja želi znati nešto više o vremenu.
– Knjiga donosi sve zadnje spoznaje iz meteorolgije i primjene te meteorologije na pomorstvo. Želja mi je bila prikazati pomorcima i onim drugim korisnicima na moru da vide što mogu očekivati od vremena i po kojim faktorima mogu procijeniti to vrijeme, rekao je za kraj autor.