Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dodijeljene nagrade najzaslužnijima u turizmu

21.10.2010. 22:00
Dodijeljene nagrade najzaslužnijima u turizmu


Nakon Zadra sljedi preuzimanje nagrada u Rovinju gdje se održavaju Dani hrvatskog turizma i dodjele Plavog cvijeta HTZ-a. Tamo predstavnici ove turističke regije preuzimaju dvije iznimno vrijedne nagrade – Biograd i Nin svaki u svojoj kategoriji dobitnici su Plavih cvjetova sa srebrnim znakom. U akciji Čovjek ključ uspjeha slave dvoje naših djelatnika. To su Goran Zrilić, zaposlenik tvrtke Lulić d.o.o., u kategoriji taksist i Ranka Perović Bilić iz TN Zaton u kategoriji hortikulturni djelatnik
I ove godine smo podijelili nagrade najzaslužnijima za uspješan ovogodišnji turistički rezultat u Zadarskoj županiji, a sve u sklopu sada već tradicionalne zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije Biramo najuređenije mjesto, Biramo najljepši vrt te konobu i restoran s najboljom izvornom gastroponudom. Riječ je o akciji koja se organizira već devetu godinu zaredom i koja je sastavni dio akcije Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice, a za domaće prilike nadograđena nagradama za pojedinačne objekte ili sadržaje turističke ponude predviđene pravilnikom akcije Plavi cvijet.
Nagrade u 2010. godini dobili su Zadar kao najuređenije mjesto u Zadarskoj županiji sa preko 10.000 stanovnika, Biograd na More kao najuređenije mjesto od 3.000 do 10.000 stanovnika i Nin kao najuređenije mjesto s manje od 3.000 stanovnika.
Najuređenija plaža u Zadarskoj županiji je Dražica u Biogradu, najuređenija okućnica je vrt Ane i Vlade Matešića iz zadarskog naselja Diklo, a najuređeniji TIC ima Starigrad. Posebna nagrada turističkoj ponudi ide za Glazbene večeri u Sv. Donatu uz 50. obljetnicu i upornost kojom obogaćuju i ovaj grad i njegovu ponudu. Najbolji suvenir u godini kada je unesena i u baštinu čovječanstva UNESCO-a je paška čipka. Restoran 5. bunara obitelji Babac dobio je priznanje za najbolju izvornu gastroponudu oplemenjenu kreativnošću baziranoj na tradiciji. Identična nagrada za konobu pripala je konobi Slon, Hedon i Boem iz Poljane na Ugljanu.
Podsjetimo, ove godine predstavljena su mjesta: Božava, Zaton, Ugljan, Petrčane, Sali, Sveti Filip i Jakov, Bibinje, Sukošan, Privlaka, Preko, Kukljica, Pakoštane, Starigrad-Paklenica, Povljana, Zadar, Biograd, Pag i Nin. Od vrtova su akciji sudjelovali: vrt obitelji Lenkić iz Bibinja, vrt obitelji Matešić iz Zadra, vrt obitelji Bralić iz Bibinja, vrt obitelji Čubrić iz Petrčana, vrt obitelji Plazonić iz Zadra, vrt obitelji Morović iz Kukljice, vrt obitelji Čular iz Zadra, vrt obitelji Baras (Marija i Ivana, svekrva i snaha), vrt obitelji Mrdelja iz Ninskih Stanova i vrt obitelji Kurta iz Privlake. Restorani i konobe obuhvaćene akcijom su: Riva (Ždrelac), San Antonio (Zadar), Bruscheta (Zadar), Tinel (Zadar), Srdela snack (Kali), Trapula (Ugljan), Slon, hedon i boem (Poljana), Olive Island (Sutomišćica), Bracera (Punta Skala), Kaštel (Zadar), Zrinski (Dobropoljana), Konoba “Tu mi je lipo” (Zadar), Kaleta (Ugljan), Pet bunara (Zadar), Giardin (Zadar) i Vista (Zadar.
Povjerenstvo koje su činili predstavnici TZ Zadarske županije, Gospodarske komore i Zadarskog lista dodijelilo je i posebna priznanja. Taxi Lulić d.o.o. dobio je priznanje za doprinos unaprjeđenju turističke ponude. TZ Pakoštane nagradu je zaslužila za organizaciju Vitezova vranskih i svega onog čime vraća život i slavi jedan ovdašnji povijesni biser, obogaćujući ukupnu ponudu ovog kraja. Posebno priznanje pripalo je TZ Zadra za organizaciju Ljeta 2010.
Glavni urednik Zadarskog lista Luka Perić podsjetio je da Zadarski list već deset godina sudjeluje u akcijama HTZ te je desetljeće rada urednika i novinara na promociji turizma i njegovih vrijednosti i turističkih djelatnika dovelo do toga da gradovi iz naše sredine dobivaju nagrade.
– Vjerujem da ćemo u budućnosti napraviti i taj korak da naši gradovi budu proglašeni najboljima. Zadarski list nastavit će s promocijom turističkih vrijednosti i to ne samo općina i gradova koji su povezani s morem, nego i onih iz zaleđa koji bi se jednog dana trebali moći natjecati za Zeleni cvijet. Naš je cilj, ali i svrha, motivirati ih i poticati u tome, rekao je glavni urednik Zadarskog lista Luka Perić.
Na glavnog urednika Zadarskog lista nadovezao se župan Stipe Zrilić koji je kazao da je naš cilj produžiti turističku sezonu, a to se može učiniti razvojem turizma u zaleđu. Na nedavno održanom sajmu Eko-etno vidjelo se s kojim sve bogatstvom naše zaleđe raspolaže. Zrilić je podsjetio da je sezona za nama bila iznimno uspješna:
– Na početku sezone svi smo strepili što će biti sa sezonom zbog globalne krize. Aktivnim pristupom na svim razinama mi smo u Zadarskoj županiji ostvarili porast noćenja za 11 posto. Još uvijek nemamo financijske učinke, ali možemo reći da je uspješna turistička sezona znatno doprinijela smanjenju utjecaja krize.
Podsjetimo da predstavnici s ove turističke regije danas putuju u Rovinj na Dane hrvatskog turizma i dodjelu Plavog cvijeta HTZ-a gdje će preuzeti dvije iznimno vrijedne nagrade – Biograd i Nin svaki u svojoj kategoriji dobitnici Plavih su cvjetova sa srebrnim znakom. Ostaje nam vidjeti i eventualne dobitnike u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku Hrvatske gospodarske komore i HRT-a, koja se ove godine održava zajedno s akcijom HTZ-a. Tu je i Čovjek – ključ uspjeha u kojem će slaviti dvoje naših djelatnika. To su Goran Zrilić, zaposlenik tvrtke Lulić d.o.o., u kategoriji taksist, i Ranka Perović Bilić iz TN Zaton, u kategoriji hortikulturni djelatnik.


 IZJAVE


Ćurko: Nastavak započetog puta
Nagradu za najuređenije mjesto do 3.000 stanovnika dobio je Grad Nin, a preuzeo ju je gradonačelnik Emil Ćurko.
– Presretan sam zbog nagrada koje smo dobili, ovom Zadarske županije, ali i onima na razini Hrvatske i za Europsku destinaciju izvrsnosti. Ovo je nastavak puta koji smo započeli prije par godina, a to je bilo da Nin dovedemo na razinu koja mu pripada zbog svoje povijesti i kulturne baštine, kazao je Ćurko, ističući kako Grad Nin nastavlja zacrtani put prema razvoju kulturnog turizma.




Knez: Biograd ide prema top 10
Nagrada za najuređenije mjesto od 3 do 10 tisuća stanovnika pripala je Gradu Biogradu na Moru.
– Željeli smo biti u top 10 destinacije Hrvatske i nadam se da smo se tome i približili. Imamo još puno toga za uraditi, a s obzirom na zakonsku proceduru oko uređenja plaža i davanja koncesija imamo puno posla. Nadamo se kako će sljedeće godine jedna plaža biti pod koncesijom s lokacijskom i građevinskom dozvolom i tim bismo rješili najveći nedostatak s plažama, kazao je Knez.


Šupe: Zadar grad događanja
Najuređenije i jedino mjesto s više od 10 tisuća stanovnika je Zadar, a nagradu je preuzeo Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice, koji je rekao da je nagrada zaslužena, jer je grad Zadar nametnuo kvalitetu i standard te je predvodnik u ovakvim akcijama.
– Manjim gradovima je lakše neke stvari organizirati, veliki grad je i velika površina, a mi želimo od Zadra napraviti grad događanja, kazao je Šupe.


Lulić: Doprinijeli kvaliteti sezone
Nagradu za unaprjeđenje turističke ponude dobio je Taxi Lulić.
– Nagrada nam puno znači i drago nam je što smo doprinijeli kvaliteti sezone u Gradu Zadru. Mogu reći da nećemo stati na tome i da ćemo i dalje raditi, a ovo nam je jedan poticaj za budućnost, kazao je Davor Lulić i dodao da će dati još više od sebe i raditi još bolje te popraviti situaciju koliko god je to moguće.


Šoša: Lijepo je dobiti zasluženo priznanje
Posebna nagrada otišla je za Glazbene večeri u Svetom Donatu. Nagradu je preuzeo Jurica Šoša:
– Ove godine slavili smo 50. obljetnicu, osmislili smo krasan program koji su građani vrlo lijepo primili i koji je bio atraktivan i bogat uz puno orkestara i dobre klasične glazbe, a, naravno, imali smo i nešto više financija. Zadovoljan sam što smo ovom prilikom nagrađeni, kazao je Šoša, dodajući da je lijepo dobiti službeno priznanje.


Babac: Motivacija da budemo još bolji
Vladimir Babac iz “5 bunara” primio je nagradu za najbolji restoran.
– Odličan osjećaj je dobiti ovu nagradu, a ona je priznanje za puno truda i muke koju smo uložili u posljednjih nekoliko godina. Natječemo se nekoliko godina i ove godine smo dobili nagradu i ona nam je veliki poticaj i motivacija za biti bolji, kazao je Babac.


Eškinja: Dražice svake godine dobivaju nagradu
Najuređenija plaža u Zadarskoj županiji je plaža Dražica u Biogradu.
– Svake godine ta plaža dobiva nagrade, a bila je i prva javna plaža na području županije koja je podigla Plavu zastavu. Drago nam je da iz godine u godinu dobivamo nagrade, a to ne dolazi samo po sebi već je tu uložen trud kompletne strukture grada i svih građana, kazao je direktor TZ Biograd na Moru Ivo Eškinja.


Oros: U čipku uloženo puno rada
Kao najbolji suvenir Zadarske županije proglašena je paška čipka, a nagradu je preuzela Neda Oros, predsjednica Udruge paških čipkarica.
– Mislim da je ovo priznanje došlo u prave ruke i smatramo da smo se cijelo ovo vrijeme trudili pašku čipku staviti na mjesto koje joj pripada. Naši suveniri su nešto što je prepoznatljivo i to je prepoznala i županija. Paška čipka je sitna, ali skupa, jer u nju je utrošeno jako puno rada, kazala je Oros, dodajući da su se vratili iz Japana gdje su preko HTZ-a promovirali pašku čipku.
Šupe: Slijed koji je primijećen
Povjerenstvo koje su činili predstavnici TZ Zadarske županije, Gospodarske komore i Zadarskog lista dodijelilo je i posebna priznanje TZ Zadar za organizaciju Ljeta 2010.
– To je slijed i zadnjih godina to se primijetilo, a drago mi je da su to i službene osobe primijetile, kazao je direktor TZ Zadar Zvonko Šupe.


Kurtov: Razvijamo zaleđe i jačamo ugled regije
Turistička zajednica Pakoštane dobila je posebnu nagradu za organizaciju Vitezova vranskih i svega onog čime vraća život i slavi jedan ovdašnji povijesni biser obogaćujući ukupnu ponudu ovog kraja.
– Ovom nagradom prepoznat je naš trud. Riječ je o jednoj vrijednoj manifestaciji kojom razvijamo naše zaleđe i doprinosimo rastu ugleda ne samo naše općine, nego i cijele regije, rekao je načelnik Općine Pakoštane i predsjednik TZ Pakoštane Milivoj Kurtov.


Ana Matešić: Vrt pun nagrada
Vrt obitelji Matešić i ove godine je proglašen najljepšim u Zadarskoj županiji.
– Imam pun zid nagrada tako da ne znam više gdje ću s njima. Želimo da se u našem vrtu osjećamo ugodno mi i naši gosti. Zahvalila bih svima na ovoj nagradi. Ona je meni i cijeloj obitelji poticaj da nastavimo s uređenjem našeg vrta.
Marasović: Što više se približiti gostima
Turističko-informativni centar u Starigradu proglašen je najuređenijim u Zadarskoj županiji.
– Ovo je drugu godinu da je naš TIC proglašen najuređenijim. Nagrada je priznanje za naš dosadašnji rad i poticaj za daljnji. Vanjskim i unutarnjim uređenjem TIC-a, njegovim radnim vremenom, dostupnošću informacija i uslužnosti djelatnika koji rade u njemu želimo se što više približiti i pomoći gostu, rekla je direktorica TZ Starigrad Marjana Marasović.
B. KUPČAK